Bošnjaci u Srbiji od sada mogu izvaditi lični dokument na bosanskom jeziku

0
Anadolija
Bošnjaci u Srbiji od sada mogu izvaditi lični dokument na bosanskom jeziku
Foto: Facabeook / Novi Pazar

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da Bošnjaci u Srbiji od danas mogu dobiti lične dokumente na maternjem, bosanskom jeziku i pismu, nakon što je MUP Srbije, na inicijativu i zahtjeve te stranke, izvršio ispravku.

Ugljanin je u obraćanju medijima ocijenio da ovakav odgovor MUP-a otvara nadu da je u Republici Srbiji moguće uspostaviti pravnu državu, vladavinu prava i pravnu sigurnost, javlja Anadolu Agency.

 "Imam priliku, čast i zadovoljstvo da priopćim građanima ove zemlje da je prema Bošnjacima izvršena ispravka, u sistemu Republike za izdavanje osobnih dokumenata. Bošnjaci u Republici Srbiji od danas mogu dobiti dokumenta na svom jeziku i pismu. Dokazano je da ima i kadrova i znanja i volje za to", istaknuo je on i dodao da su članovi predsjedništva SDA Sandžaka posjetili Policijsku upravu u Novom Pazaru i utvrdili da, i u praksi, Bošnjaci mogu podnijeti zahtjev i dobiti dokumenta na bosanskom jeziku i pismu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Lijepe vijesti: Bosanski jezik od septembra u slovenskim osnovnim školama

Lijepe vijesti: Bosanski jezik od septembra u slovenskim osnovnim školama

"Potvrđeno je ono što je predsjednik Republike Srbije na inauguraciji rekao, da želi da razvija dobre odnose s Bošnjacima i ono što je bilo u Priboju, da se nikad više ne ponovi. Ovo je prvi korak ka tome. Čestitam. Neka je svima sretno", poručio je Ugljanin.

Podsjetio je da je SDA Sandžaka 14. aprila ove godine ustanovio da Bošnjaci u ovoj državi ne mogu podnijeti zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata na maternjem, bosanskom jeziku, obraćao se javnosti i 26. aprila uputio pismo ministru unutarnjih poslova Srbije, obavijestio ga o tome i predložio rješenje.

"To je ono čime treba da se bave bošnjačke stranke. Prije nekoliko dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nas je obavijestilo da su sve tehničke prepreke za izdavanje osobne karte na bosanskom jeziku i pismu otklonjene, te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine mogu podnijeti zahtjeve i dobiti osobne karte, ukoliko žele, i na bosanskom maternjem jeziku i pismu", naveo je lider SDA Sandžaka te ocijenio da je, ne samo za Bošnjake nego za autoritet države u svijetu veliki dan i veliki korak u vraćanju povjerenja Bošnjaka u državne organe Srbije.

On je pozdravio pozitivan odgovor srbijanskih vlasti i izrazio očekivanje da će biti "mnogo ovakvih veselih vijesti iz MUP-a i drugih ministarstava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije