Bošnjaci u Hrvatskoj pisali Milanoviću: Preispitajte svoju odluku

Radiosarajevo.ba
Bošnjaci u Hrvatskoj pisali Milanoviću: Preispitajte svoju odluku
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj danas je u otvorenom pismu predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću napisalo da je iznenađeno njegovom odlukom da ispred postrojbi Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koje su sudjelovale u oslobađanju RH i Bosne i Hercegovine, odličje primi general HVO-a Mijo Jelić, prenosi Hina.

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine zatražio je od predsjednika Hrvatske da preispita odluku o dodjeli odličja generalu HVO-a Zlatanu Miji Jeliću protiv kojeg je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin.

"Neugodno smo iznenađeni Vašom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine odličja primi Mijo Jelić, osoba protiv koje je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin i koja je u bijegu, ne prejudicirajući njegovu krivnju", navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Kao pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH jako nam je, kako navode, stalo da se odnos između Hrvatske i BiH uvijek razvija u smjeru prijateljstva, dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja te smatramo da Vaš odluka o dodijeli odličja osobi s tako velikim teretom stavlja na kušnju odnos dviju država i dvaju prijateljskih naroda, poručuje se u otvorenom pismu.

"Stoga Vas pozivamo da u ime zdravog razuma, iskrenosti i prijateljstva preispitate svoju odluku te svojim primjerom ucrtate put ka budućnosti boljih odnosa svih nas kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina u srcu", ističe se u pismu.

Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine poručuju kako ih povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja veseli dodijele odličja “zaslužnim pojedincima koji su svojim primjerom i žrtvama doprinijeli stvaranju današnje Republike Hrvatske.”

"Bošnjaci Hrvatske se također ponose što su bili dio Domovinskog rata i pomogli u svojoj mjeri da se ostvari san svih nas koji Hrvatsku smatramo svojom domovinom", navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u RH upućenog predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije