Borrell i Varhelyi: 'Politička stabilnost je neophodna za napredak Crne Gore'

2
Fena
Borrell i Varhelyi: 'Politička stabilnost je neophodna za napredak Crne Gore'
Foto: Photojoiner / Borrell i Varhelyi

Europska unija spremna je nastaviti podupirati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU, poručili su u utorak u zajedničkoj izjavi o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell i povjerenik za susjedstvo Oliver Varhelyi posebice istaknuvši važnost političke stabilnosti.

Oni su u čestitki novoizabranom crnogorskom predsjedniku Jakovu Milatoviću naveli da se Europska unija raduje suradnji sa svim političkim akterima kako bi pomogla Crnoj Gori da čvrsto ostane na svom strateškom europskom putu, prenosi Hina.

"Spremni smo nastaviti podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. Politička stabilnost je ključna za napredovanje ka EU, procesu koji donosi koristi i Crnoj Gori i Europi u cjelini", saopćili su Borrell i Varhelyi.

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Europski dužnosnici naveli su da je zajednička promatračka misija OESS-a, Europskog parlamenta i Vijeća Europe utvrdila kako su izbori protekli uz poštivanje osnovnih sloboda, no da izborno zakonodavstvo treba doraditi.

"U svjetlu preliminarnih nalaza, misija je ocijenila da su u kampanji poštovane osnovne slobode. Međutim, izborno zakonodavstvo ima brojne nedostatke i nejasnoće koje podrivaju njegovu efikasnost, zbog čega je potrebna njegova temeljna revizija kako bi se riješila sva otvorena pitanja", navodi se u priopćenju dvojice dužnosnika EU.

Borrell i Varhelyi podsjećaju da su međunarodni promatrači u svojoj preliminarnoj procjeni naveli da su dva predsjednička kandidata imala jednak pristup javnim medijima, ali su također izrazili zabrinutost zbog toga što su mediji i dalje veoma ranjivi na unutrašnje i vanjske utjecaje korporativnih i političkih interesa.

"Ove zabrinutosti treba riješiti što je prije moguće dok se zemlja priprema za parlamentarne izbore, kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost i izbjegla pravna nesigurnost", zaključuju Borrell i Varhelyi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije