Borba sa velikim požarom kod Dubrovnika: Vatrogasci na terenu, očekuje se jak vjetar

0
Radiosarajevo.ba
Borba sa velikim požarom kod Dubrovnika: Vatrogasci na terenu, očekuje se jak vjetar
Foto: Printscreen / Facebook / Požar kod Dubrovnika

Veliki požar pored Dubrovnika i dalje je aktivan. Kako se saznaje kuće su odbranjene. Stigli su kanaderi. Iako vjetar zasad ne puše, Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije kaže da je potreban oprez jer se očekuje jak vjetar, što će otežati gašenje.

"Uspjeli smo se oko 4 ujutro, 26. jula, na istočnoj strani spojiti s vrhom jer su jedni krenuli odozgo iz Konavala, a drugi odozdo, no imamo još izdimljavanja u konavoskim brdima.

Na zapadnom dijelu još imamo vrh do kojega nismo uspjeli doći, za sada nije velik i njega još trebamo sanirati. Uz to ćemo dio koji smo odvojili od kuća gledati potpuno cijevima pokriti, ali vjetar je nevjerovatan.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Nije ga bilo, a u sedam sati kao da je već poludio. Znači, idemo od Buića prema Krstacu", kazao je Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije za Dulist.

Dva kanadera u akciji su od ranog jutra te trenutno saniraju konavoska brda. "Išli smo s ranijim dizanjem zbog vjetra, jer im je jučer ogromne probleme stvarao i vjetar i turbulencije jer idu jako visoko. Nadam se da ćemo ga uspjeti riješiti, ali velika je fronta duga preko pet kilometara" ističe zapovjednik.

Veliki požar kod Dubrovnika: Vatrena stihija se brzo proširila, vatrogasci branili kuće

Veliki požar kod Dubrovnika: Vatrena stihija se brzo proširila, vatrogasci branili kuće

Na požaru koji je izbio na području Župe dubrovačke situacija je povoljnija, izvijestila je u srijedu ujutro, 26. jula, Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), navodeći da su na mjesto upućena dva kanadera. Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do porodičnih kuća.

Na terenu je oko 130 vatrogasaca, a na požarište su upućena i dva kanadera koji su bili prizemljeni zbog vjetra.

"Požar se i dalje aktivno gasi na zapadnom dijelu, a na pojedinim dijelovima još ima izdimljavanja. Vatrogasaca je na terenu dovoljno i nije bilo potrebno podizati dodatne snage iz ostalih županija, a sad ćemo napraviti smjenu vatrogasaca.

Evakuacije građana nije bilo, vatrogasci su zaista dali sve od sebe i zaštitili svaki objekat", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Požar u Dalmaciji 'guta' sve pred sobom. Pomoć potražile i porodice iz Bosne i Hercegovine

Požar u Dalmaciji 'guta' sve pred sobom. Pomoć potražile i porodice iz Bosne i Hercegovine

Na požarište je jutros stigao i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, javlja Dubrovački dnevnik.

"Sinoć smo uspjeli odbraniti kuće. Gore vrhovi na nekoliko mjesta. Sve je odbijeno, ali trebamo biti jako oprezni. Požarište je ogromno. Svi vatrogasci su na terenu i očekujemo dolazak dva kanadera. Ali moramo biti na oprezu zbog vjetra", kazao je za vecernji.hr Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Nikola Dobroslavić obišao je požarište s načelnikom Župe dubrovačke Silvijom Nardellijem i načelnikom Konavala Božom Lasićem, te županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem. "Velika ugroza, kvalitetan angažman vatrogasaca, aktivni građani i pomoć kanadera nisu bili dovoljni. Teška noć, a ujutro očekujemo ponovo kanadere.

Župa Dubrovačka, Plat

Posted by Vatrogasci - 193 on Tuesday, July 25, 2023

Premijer Plenković je zvao, ohrabrio i iskazao spremnost pomoći s Vladinog nivoa", poručio je Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik.

Uraganski jugo koji je puhao u utorak, u Dubrovačko- neretvanskoj županiji prouzročilo je jako širenje požara otvorenog prostora na području Župe dubrovačke - Plat.

Zbog vjetra zračne snage nisu mogle djelovati, izvijestili su u utorak navečer iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). Dva kanadera koja su bila na punjenju gorivom na aerodromu Dubrovnik upućeni su na požarište, no vraćeni su jer nisu imali uslove za rad, navodi se saopštenju, prenosi vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije