Blaž Zgaga: Nikad više Janše!

0
F. V.
Blaž Zgaga: Nikad više Janše!
Foto: N1 / Blaž Zgaga

Nikad više Janše - glavna je poruka birača u Sloveniji, kaže za portal Radiosarajevo.ba Blaž Zgaga, jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih novinara koji je na proteklim parlamentarnim izborima bio i kandidat stranke Socijalnih demokrata (SD) velike prijateljice naše zemlje Tanje Fajon.

"To je poruka glasača koji su u vrlo velikom broju glasali za Roberta Goloba i njegovu novoosnivanu stranku, kao glavnog izazivača Janše. U tom procesu krvarili i iskrvarili su mnogi drugi politički akteri, koji su u posljednje dvije godine u ulozi opozicije blokirali mnoge Janšine prijedloge, a kako ne bi bio stvoren još autoritarniji sistem u Sloveniji“, ističe Zgaga u prvim reakcijama.

Dodaje da sa velikim uspjehom dolazi i velika odgovornost.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"U posljednje dvije godine, kao i jučerašnjim izborima sva nekadašnja "nova lica"; u slovenskoj politici, koja su se pojavljivala od 2011. pa dalje, upravo da spriječe Janšin dolazak na vlast - ispala su iz parlamenta. Robert Golob trebat će puno mudrosti i snage da toliko promjeni slovenski politički sistem, da ojača institucije vladavine prava, slobodu medija i nezavisne državne organe kako se Janša nikada više ne bi mogao vratiti na vlast. Inače se može vratiti još snažniji, kako se vratio već dva puta“, upozorio je Zgaga.

Pokret "Sloboda" Roberta Goloba, prema skoro 100 posto glasova, osvojio je 34,56 posto ili 41 mandata u slovenskom parlamentu, 23,52 posto glasova ili 27 mandata ima SDS Janeza Janše, NSi je osvojio 6,85 posto ili osam mandata, a SD Tanje Fajon 8,65 ili sedam mandata, dok je posljednja Ljevica sa 4,39 ili pet mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije