Biznismen šokirao javnost: Dovest ću radnike sa Šri Lanke, radit će šest dana

2
Radiosarajevo.ba
Biznismen šokirao javnost: Dovest ću radnike sa Šri Lanke, radit će šest dana
Foto: Pixabay.com / Ilustracija/Radnici

Privredu u Hrvatskoj već godinama muči nedostatak radne snage. U sličnim problemima je i Srbija, gdje je postalo gotovo pa normalno da jeftinija radna snaga dolazi raditi iz nekih od najsiromašnijih dijelova svijeta, piše Večernji.

U Srbiji agencije su te koje dovode radnike, a sami poduzetnici nemaju direktne obveze prema radnicima već sve rješavaju navedene agencija.

Kako to funkcionira, odlučili su istražiti novinari Blica, a odgovor poslodavca je i više šokantan.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

"Strani radnici ne samo što rade duže tokom dana, nego kad se sve sabere koštaju puno manje firmu. Sad sam u postupku zapošljavanja njih nekoliko. Radit će i po 10 sati dnevno, šest dana u sedmici. Osnovna plaća je 320 eura, koja ne može odstupati previše od toga. Sve uvjete dogovaram s agencijom koja ih dovodi", kazao je poduzetnik iz Srema.

"Jednostavno me koštaju manje", dodao je, te ističe kako Srbi sebe cijene, ali često i precjenjuju. Navodi da on ne može platiti radnika kao što to može velika kompanija i da nastaje problem kad pregovara s potencijalnim radnicima.

"Sad s nekoliko radnika sa Šri Lanke i plaćom od 37.000 dinara, (oko 615 KM) mijenjam naše ljude kojima sam davao i po 70.000 dinara (oko 1.164 KM)", kazao je poduzetnik koji tvrdi da tako može uštedjeti skoro 400.000 dinara u godini dana (skoro 6.654 KM).

Nije zaostalo komentara na plan srpskog poduzetnika.

"Jednostavno država treba ovo zabraniti", navodi jedan. "Da možda neće radnici njemu plaćati to što rade kod njega?", zapitao se drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije