Nakon upada 'antivaksera' u prostorije: Oštar protest rukovodstva RTV Slovenije

0
Radiosarajevo.ba
Nakon upada 'antivaksera' u prostorije: Oštar protest rukovodstva RTV Slovenije
Foto: Twitter / Upad "antivaksera" u prostorije RTV Slovenije desio se u petak navečer

Rukovodstvo slovenskog javnog RTV servisa oštro je u subotu osudilo upad grupe "antivaksera" u prostorije informativnog programa nacionalnog javnog servisa. 

Incident se desio u petak navečer, u Ljubljani, a rukovodstvo RTV Slovenije zatražilo je da zaposlene u toj medijskoj kući zaštite nadležne institucije, piše Direktno.hr.

"Prosvjednici su upadom grubo zloupotrijebili pravo na miroljubive proteste. Od nadležnih ustanova očekujemo odlučno djelovanje", napisalo je vodstvo RTV kuće, dodavši da sinoćnji ispad najodlučnije osuđuju i da da slične slučajeve institucije ubuduće trebaju spriječiti.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kako tvrde na RTV Sloveniji, protestanti odnosno "antivakseri" koji se protive epidemiološkim mjerama i imunizaciji već se mjesecima okupljaju pred ulazom u njihovu zgradu, vrijeđajući i ometajući zaposlene i goste.

"Poštujemo pravo na slobodno izražavanje, ali se zauzimamo da se komunikacija odvija na doličan način", navodi se u saopćenju, te dodaje da je sinoćnji nemili događaj i upad u prostorije televizije ujedno i napad na slobodan i nezavisan novinarski rad.

"Svako demokratsko društvo prema ovakvim incidentima mora imati nultu stopu tolerancije", navodi vodstvo RTV Slovenije.

Napad je osudilo i slovensko novinarsko društvo, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je najavio da je zbog takvih događaja potrebno zaoštriti kaznene odredbe zakona o javnom redu i miru.

Grupa protestanata uspjela je upasti u prostorije javnog servisa i ući u redakciju informativnog programa RTV Slovenije.

Prema informacijama medija, proteste ispred zgrade RTV Slovenija u centru Ljubljane već mjesecima organizuje manje poznata populistička grupa Osviješteni stanovnici Slovenije koju vodi nekadašnji vojnik Slovenske vojske Ladislav Troha, poznat i iz prethodnih godina po protestima pred parlamentom.

Brojni snimci upada protestanata u prostorije slovenačke televizije  objavljeni su na društvenim mrežama, a naročito na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije