Bizarna situacija u Hrvatskoj: Avion ušao u zračni prostor i nije se odazivao na pozive kontrole

0
Radiosarajevo.ba
Bizarna situacija u Hrvatskoj: Avion ušao u zračni prostor i nije se odazivao na pozive kontrole
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Na nebu iznad Hrvatske došlo je do incidenta kada je maleni avion ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta. Obaviješten je i MORH te su dignuti nadzvučni lovci presretači MiG-21

Avion Piper PA-24 u nedjelju je oko 10.50 ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta ni nakon desetak ponovljenih upita. U presretanje jednomotornog aviona poslan je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila HRZ-a te je presreo Piper i u okolici Slunja završio s akcijom, piše AvioRadar.

Za portal je incident potvrdila Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Vijeće ministara BiH iz Programa reformi izbacilo formulaciju koja se odnosi na Ustavni sud BiH

Vijeće ministara BiH iz Programa reformi izbacilo formulaciju koja se odnosi na Ustavni sud BiH

"Dana 21. jula 2024. godine avion registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom aviona nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radio veza.

U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim avionima. avion je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH, koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu.'

Prema neslužbenim informacijama, radiostanica spornog aviona bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju s njim, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije