Beroš savjetovao građane da ne hodaju bez maske - dok je ni on nije nosio

2
Radiosarajevo.ba
Beroš savjetovao građane da ne hodaju bez maske - dok je  ni on nije nosio
Foto: N1 / Vili Beroš poručio

Novinar televizije N1 razgovarao je s ministrom zdravstva Hrvatske Vilijem Berošem u centru Zagreba.

Beroš je apelirao na sve da se pridržavaju mjera, iako dok je davao izjavu novinaru nije nosio masku.

"Apelujem i na to da kad smo bliže čak nosimo i maske vani. To je važno pogotovo u kontekstu promišljanja oko Omicrona. Nema opuštanja i nadalje", rekao je ministar.

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Potvrdio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj nema novih slučajeva Omicrona.

"S time smo jako zadovoljni, ali treba biti oprezan jer će sigurno biti širenja i te varijante u Hrvatskoj. Naime, vidite i sami da ona postaje dominantna u većem dijelu Europe i za očekivati je da će se širiti i u Hrvatskoj", rekao je.

Ministar ne vjeruje da će dva sata duže radno vrijeme za Badnjak i Staru godinu bitno utjecati na epidemiološku situaciju.

"Da mislimo da će biti drugačije, onda bi i postupali drugačije. Tako da vjerujem da ne. Ono što smo promišljali i ukoliko ljudi završe u 12 sati, nastavit će određena druženja tako da je možda i bolje da ostanu na otvorenom jer je mogućnost širenja zaraze daleko manja. Mislim da ta dva sata u dva dana neće bitno doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije. Pratimo situaciju, sagledavamo sve epidemiološke kriterije i postupamo. Ukoliko se nešto dogodi, možemo i promijeniti odluku, ali nadam se da će sve biti onako kako smo planirali", kazao je.

Pad broja zaraženih, tvrdi, apsolutno je pozitivan znak.

"Uvijek vam je to tako. Naime, i porast i pad broja hospitaliziranih prati u jednom vremenskom intervalu porast i pad broja novozaraženih. To je jako dobro. Dobro je i to što smo jutros čitali da najnovija istraživanja ukazuje da stopa hospitalizacije kod onih koji su zaraženi Omicron također nije velika. To je jako optimistično, međutim mjesta za opuštanje nema i moramo biti i dalje jako oprezni", mišljenja je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije