Beograd: Za zločine u Lovasu osmorici dosuđeno ukupno 47 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Beograd: Za zločine u Lovasu osmorici dosuđeno ukupno 47 godina zatvora
Foto: Srđan Ilić/Pixsell / Beograd: Za zločine u Lovasu osmorici dosuđeno ukupno 47 godina zatvora

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu krivima je proglasio krivima osmero optuženih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u mjestu Lovas 1991. godine.

Željko Krnjajić osuđen na 6 godina zatvora, Milan Devčić na 8 godina, Darko Perić na 5 godina zatvora, Radovan Vlajković također na 5 godina, Radislav Josipović na 4 godine zatvora, Saša Stojanović na 7 godina, Jovan Dimitrijević na 6 godina zatvora i Zoran Kosijer na 6 godina zatvora.

Ukupno, riječ je o 47 godina zatvora, znatno manje nego 60 koliko je tokom sudskog procesa zatražio tužitelj Dušan Knežević.

Pravda je to - za mnoge premala i prekasna - koja se u malom slavonskom selu, gdje je izvršen jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu, iščekivala gotovo tri desetljeća.

Tokom oktobra i novembra 1991. godine ubijeno je oko 70 mještana uglavnom hrvatske nacionalnosti, a najmasovniji zločin počinjen je 18. oktobra 1991., kada su pripadnici Teritorijalne obrane i jedinice “Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da očiste lokalno polje od mina koje je JNA prethodno postavila.

Od eksplozije mina stradalo je oko 20 mještana, dok je većina bila ranjena. Nakon četiri godine prvog procesa, koji je počeo 2008., te ispitana 193 svjedoka, presudom 26. juna 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, pojedinačno u rasponu od četiri do 20 godina zatvora.

Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu, obrazloživši da je presuda “nerazumljiva i proturječna”, te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”, pa je predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije