Benčić: Postoji većina protiv HDZ-a, čine ju manjine, progresivci i Most

0
Radiosarajevo.ba
Benčić: Postoji većina protiv HDZ-a, čine ju manjine, progresivci i Most
Foto: HRT / Sandra Benčić

Postoji većina na drugoj strani koju čine progresivna opozicija u prošlom sazivu, zastupnici Mosta i zastupnici nacionalnih manjina, rekla je koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić te pozvala ove, a i druge aktere da se izjasne o formiranju parlamentarne većine kontra HDZ-a.

Podsjetimo, Armin Hodžić, kandidat koalicije "Bošnjaci zajedno", naredne četiri godine, uz Bošnjake, zastupat će i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru, a više možete pročitati na linku OVDJE.

"Vidjeli ste da je kolega Peđa Grbin pozvao sve da se izjasne o formiranju parlamentarne većine kao prvog i nužnog koraka za konstituiranje Sabora u kojem HDZ nema većinu. Kao što smo govorili i prošlih dana, podcrtavamo da kao stranka apsolutno podržavamo konstituiranje parlamenta i većine koja će onemogućiti stvaranje Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta", rekla je Benčić.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Napomenula je, kako kaže, "da postoji većina na drugoj strani koju čine progresivna opozicija u prošlom sazivu, zastupnici Mosta i zastupnici nacionalnih manjina".

Smatram da je izuzetno važno, da nakon što smo se izjasnili da dajemo podršku toj ideji, još jednom naglašavam da smo spremni biti krajnje konstruktivni u slaganju takve većine - da naglasimo i to da su se jučer oko toga izjasnili IDS i Fokus, kazala je.

Armin Hodžić ulazi u Hrvatski sabor, Konaković mu među prvima čestitao

Armin Hodžić ulazi u Hrvatski sabor, Konaković mu među prvima čestitao

"Pozivam sve druge aktere koji su spremni na to da se spriječi HDZ i stvaranje njihove većine - što prije o tome izjasne. Važno je da znamo postoji li taj prostor da se stvori većina kontra HDZ-a. U tome izuzetno važnu ulogu imaju nacionalne manjine. Mi u potpunosti podržavamo ideju da nacionalne manjine ostanu zajedno i da se ne dijele", dodala je.

Poruka manjinama

"Želim im reći ovo: neprelazak na tu stranu i nepodržavanje parlamentarne većine kontra HDZ-a i DP-a, značilo bi da nacionalne manjine de facto odustaju same od sebe i ustavnog te pravnog položaja koje imaju u Hrvatskoj", kazala je Benčić.

Kako kaže, poruke DP-a o nacionalnim manjinama, "poruke su koje idu u smjeru mijenjanja, svjesnog i planskog mijenjanja položaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj".

Poruka liberalima

Pozvala je i stranke koje su u koaliciji s HDZ-om, a naročito HSLS da promisle žele li dati podršku "najdesnijoj Vladi dosad".

"Pozivam HSLS da razmisle hoće li zaista dati podršku dosad najdesnijoj mogućoj Vladi. Vrijednosti za koje se oni zalažu, za koje se njihovi birači zalažu, zbog čega im daju glas, jesu vrijednosti koje će biti napadane ako se formira takva Vlada. Zato ih pozivamo da stanemo u obranu vrijednosti liberalne demokracije", piše HRT.

Također, kako je kazala, "nakon ovih poruka i činjenice da se sve poruke šalju medijski, smatramo da bi bilo jako važno, da se osim medijskih poruka zajedno sjedne na sastanak i utvrde pozicije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije