Beba preminula zbog neliječene upale pluća: "Nikada je nisu doveli na pregled"

1
Radiosarajevo.ba
Beba preminula zbog neliječene upale pluća: "Nikada je nisu doveli na pregled"
Foto: Arhiv / Hitna pomoć

Tromjesečna beba iz Bjelovarsko-bilogorske županije koja je utorak u teškom stanju prvo zaprimljena u bolnicu Bjelovar pa hitno prebačena u KBC Zagreb, preminula je istog dana.

Kako neslužbeno saznaje MojPortal, obdukcija je pokazala da se ne radi o nasilnoj smrti, ali da je dijete imalo, najvjerojatnije neliječenu, upalu pluća te da je upravo to najizvjesniji uzrok smrti.

Nakon što su djelatnici Hitne pomoći u utorak pružili prvu pomoć tromjesečnoj bebi koja je bila u jako teškom stanju, beba je odvezena u bjelovarsku bolnicu gdje se procijenilo da treba odmah ići za Zagreb.

Kada je stigla u KBC Zagreb, liječnici su dali sve od sebe da joj pomognu ali, nažalost, nisu uspjeli.

Mjera nadzora

Policajci PU bjelovarsko-bilogorske napravili su uviđaj u porodičnoj kući roditelja preminule tromjesečne bebe, a u slučaj se uključilo i Bjelovarsko županijsko državno odvjetništvo, koje je naložilo obdukciju.

Prema pisanju hrvatskih medija, otac preminulog djeteta ranije je prijavljivan za porodično nasilje, a oba roditelja imala su izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, što znači da je socijalna služba trebala redovito dolaziti u obitelj i nadgledati roditelje, piše Jutarnji.

Unatoč tome, kako nam je potvrđeno, beba od izlaska iz rodilišta nije ni jednom bila kod pedijatra na cijepljenju ni na redovitim kontrolama niti je pedijatrica uopće znala da dijete boluje od upale pluća - bolesti koja je u dojenačkoj dobi osobito opasna.

Otac je dijete upisao kod pedijatrice, ali ga tri mjeseca nije doveo ni na jedan pregled.

"Oni s tom bebicom kod mene nisu nikad bili, ja to dijete nisam ni vidjela. Otac ju je upisao kod mene tjedan dana nakon rođenja, ali nakon toga nisu dolazili ni na obavezni sistematski pregled ni na cijepljenje. Rekla sam to patronažnoj sestri koja je nekoliko puta išla na njihovu kućnu adresu kako bi ih obavijestila da trebaju dovesti bebu na pregled i cijepljenje, ali joj nitko nije otvarao. Vrata su bila zaključana.

Ona je dala sve od sebe, a nakon što nije uspjela, obavijestila je socijalnu službu da ne može doći ni do roditelja ni do djeteta. Ne znam što su oni napravili. Trebali su reagirati, doći na vrata, pozvati policiju, bilo što. Normalan čovjek bi se zapitao što se u toj kući događa - rekla nam je pedijatrica (podaci poznati redakciji) kod koje je dijete imalo zdravstveni karton.

Pedijatrica je istaknula kako ta obitelj kod nje ima karton još jednog djeteta, s kojim su dolazili svaki mjesec na sistematski, vaganje i cijepljenje. Isto tako nam je rekla kako je dobila neslužbenu informaciju da je preminula beba u bolnicu dovezena pothlađena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije