Bajram-namaz klanjan u Novom Pazaru

0
Anadolija
Bajram-namaz klanjan u Novom Pazaru
Anadolija / Novopazarska Stambol džamija

Obilježavanje Ramazanskog bajrama u Novom Pazaru počelo je klanjanjem bajram-namaza kojem je prethodilo učenje Kur'anskih ajeta i prigodan verski program.

Bajram-namaz klanjao se i u novopazarskoj Stambol džamiji, a predvodio ga je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Obraćajući se vjernicima u Stambol džamiji, muftija Halitović govorio je, između ostalog, o radosti koju vjernicima donosi Bajram, a zbog nagrade koju je Allah dž. š. pripremio za svakog postača.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

On je džematlijama kazao kako je minuli ramazan bio prilika da se u životu uspostavi balans, da se praktikuju određeni ibadeti koje vjernici moraju nastaviti da čine i nakon ramazana, kako bi postigli Allahovo zadovoljstvo.

Tradicionalno, džamije u Sandžaku bile su pune vjernika koji su došli da obave posebnu molitvu, bajram-namaz. Nakon obavljenog namaza džematlije zijarete mezarja kako bi se ovog blagdana prisjetili prolaznosti na ovom svijetu, te uputili dovu za rahmet duše najmilijih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije