Austrijski list pisao o Kolindi: Svoju kampanju zasniva na islamofobiji

Radiosarajevo.ba
Austrijski list pisao o Kolindi: Svoju kampanju zasniva na islamofobiji
Foto: Marko Prpić/Pixsell / Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja želi reizbor, polaže naade na islamofobnu kampanju, ocjenjuje bečki dnevnik Der Standard.

„Gdje god može, ne govori o vlastitoj zemlji, već o susjedima. Mnogi hrvatski političari imaju fiks-ideju da se trebaju miješati u stvari Bosne i Hercegovine“, dodaje list.

Dnevnik podsjeća da je hrvatska predsjednica prilikom nedavnog susreta s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom rekla, prema pisanju "The Jerusalem Posta", da je Bosna i Hercegovina nestabilna i da je pod kontrolom militantnog islama.

U Bosni i Hercegovini je ta sporna izjava shvaćena kao napad, a hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić rekao je da je Grabar-Kitarović ta koja je nestabilna, a ne Bosna, i izrazio je žaljenje što šefica hrvatske države nastavlja propagandne aktivnosti time što širi brutalne laži, prenio je "Der Standard".

Dnevnik podsjeća da je Grabar-Kitarović 2016. tvrdila da je, suprotno istini, susjedna zemlja "leglo terorizma" i da u njoj živi 10.000 radikaliziranih osoba, koje su sigurnosni rizik po regiju.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović optužio je hrvatsku predsjednicu da "širi laži i ksenofobiju" te da Hrvatska vodi "fašističku politiku".

I šef Židovske zajednice Jakob Finci rekao je da je svima koji žive u Bosni i Hercegovini potpuno jasno da je hrvatska predsjednica pomiješala činjenice i da je govorila o nečemu što apsolutno nije istina.

Der Standard ističe da su bosanski muslimani, u usporedbi s drugim građanima te države, prozapadniji i sekularniji od ostalih jer je, prema jednom istraživanju iz 2017. godine, njih 29 posto reklo da zemlja pripada zapadu, a 64 posto da smatra utjecaj SAD-a pozitivnim i gotovo isto toliko, njih 65 posto, podržalo članstvo u EU.

Na drugoj strani, podsjeća list, najreligiozniji su Hrvati, od kojih bi čak 51 posto prihvatio sve što ih vjera uči, a kod Bošnjaka je to 45 posto.

„Grabar-Kitarović, koja želi za nekoliko mjeseci da bude reizabrana, njeguje politiku blisku ekstremnom nacionalizmu“, zaključio je "Der Standard".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije