Kolinda tvrdi: Nisam rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama

Radiosarajevo.ba
Kolinda tvrdi: Nisam rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama
Foto: AA / Kolinda Grabar-Kitarović

Izraelski Jerusalem Post prenio je izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović tokom posjete Izraelu, piše Dnevnik.hr.

Kolinda: BiH je pod kontrolom militantnog islama

Predsjednica je, prema pisanjima medija, u razgovoru s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kazala da je Bosna i Hercegovina „nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama“.

Predsjednica je komentirala reakcije iz BiH.

„To su komentari na komentare jedne novinarke koja je napisala. Ponavljam, to nisam rekla. Reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem. To je totalni nonsens“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

„U posljednje vrijeme vidimo niz koraka koje Bosna i Hercegovina poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni. Od optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi do prijetnje pravosudnim tijelima kad je riječ o Pelješkom mostu i tako dalje. Mi bismo trebali razgovarati o suradnji i kako rješavati zajednička pitanja“, rekla je Predsjednica i dodala da je Hrvatska spremna pomoći bilo kojoj susjednoj državi, uključujući i BiH, u procesima kako bi što prije postale članice EU.

Iz Ureda predsjednice su kazali da napise medija treba provjeriti prije reakcije.

"U međudržavnim odnosima vrlo je neuobičajeno reagirati na neprovjerene napise medija. Svaka država najprije bi poslala svog veleposlanika u Hrvatskoj da provjeri navode, pa bi onda reagirala na odgovarajući način", kazala je za Radiosarajevo.ba Ivana Crnić iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije