Pogledajte apokaliptične scene u Sloveniji: Bujice nose auta, građani u strahu

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte apokaliptične scene u Sloveniji: Bujice nose auta, građani u strahu
Foto: Facebook / Neurje.si / Poplave u Sloveniji

Zbog obilne kiše, koja od četvrtka navečer, 3. augusta, stvara neugodnosti u nekim dijelovima Slovenije, brojne vatrogasne snage na djelu su cijelu noć. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od hiljadu nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih jedinica.

Ljudi su morali biti evakuirani iz tri kampa. Negdje u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava, prenosi Delo.

Bujične poplave u nekim dijelovima Slovenije odnose automobile.

Zanimljiva scena iz Sarajeva: Labrador se sam provozao u tramvaju

Zanimljiva scena iz Sarajeva: Labrador se sam provozao u tramvaju

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati dalji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i centralnu Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći.

Vatrogasci su noću uglavnom ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklanjali krhotine ispod mostova i spašavali potopljena vozila s poplavljenih trotoara, navodi se u izvještaju Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje.

Nazarje BSH Hišni aparati

Posted by Neurje.si on Thursday, August 3, 2023

Kako su napisali, zabilježili su 1.039 događaja i to u regionalnim cnetrima Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec.

U Sjevernom primorju najviše problema bilo je u Tolminu i Idrijsko-Cerkljanu, a kako je za Radio Slovenija rekao regionalni komandant civilne zaštite Samo Kosmač, kuće su poplavljene oborinskim vodama, aktiviralo se nekoliko klizišta koja su zatrpala putevi, u Baškoj grapi morali su evakuirati stanovnike dvije kuće.

Žiri su odsječeni od svijeta zbog pokrenutih lavina, rekao je za radio voditelj intervencije Janez Tratnik. Tokom dana očekuje se veće izlijevanje rijeka.

Neurje.si objavilo je fotografije poplavljenih područja koje možete vidjeti u nastavku.

Dolenja vas pri Polhovem Gradcu. Foto: Nejc Bernik

Posted by Neurje.si on Thursday, August 3, 2023

Mnoge ceste su zatvorene zbog posljedica nevremena, poplava, nanosa pijeska i blata te odrona. Zatvorene su Gorenjska autocesta, čvor Lesce prema Karavankama, te Gorenjska autocesta, čvor Brnik prema Ljubljani.

Trenutno je zbog poplava i velikog broja zatvorenih cesta saobraćaj na gorenjskoj autocesti između Kranja i čvora Ljubljana - Brod dopušten i za vozila bez vinjete, javlja 24ur.

Zbog nevremena je na području Općine Idrija trenutno u toku veći obim intervencija. Aktiviraju se klizišta, pojedine ceste već su poplavljene, između ostalog neprohodna je cesta Idrija-Spodnja Idrija.

Spodnje Selo pri Žireh Foto: Klemen Poljanšek

Posted by Neurje.si on Thursday, August 3, 2023

Neprohodne su ili slabo prohodne i neke okolne ceste, saopćeno je iz općinske civilne zaštite. Mole se građani da napuste svoje domove samo u hitnim slučajevima.

"A ako morate putovati, činite to pažljivo, prateći upute interventnih timova na terenu. Situacija se mijenja, očekuju se dalje padavine, zato pratite lokalne medije, putem kojih ćemo vas nastojati redovito informirati", pozvali su, prenosi Jutarnji.

❗ Zaradi velike količine padavin so meteorne vode in vodotoki na območju celotne občine zalili več objektov in območij....

Posted by Občina Medvode on Thursday, August 3, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije