Plenković: Mislim da presuda neće pokvariti dobre odnose između Hrvatske i BiH

E. H.
Plenković: Mislim da presuda neće pokvariti dobre odnose između Hrvatske i BiH
Foto: EPA / Andrej Plenković
Nakon što je Haški tribunal potvrdio prvostepenu presudu i pravosnažno osudio Prlića i ostale u predmetu "Herceg-Bosna" na 111 godina zatvora, reagirao je i premijer susjedne Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Budući da je Haški tribunal današnjom presudom odlučilo da je Hrvatska podržala udruženi zločinački poduhvat u stvaranju "Herceg-Bosne", kojem je cilj bio etničko čišćenje prostora tzv. Herceg-Bosne i njegovo pripajanje Hrvatskoj, reakcija Plenkovića vrlo je važna cjelokupnoj javnosti.

"Čin generala Praljka kojem smo svi svjedočili danas, kada je sam sebi oduzeo život tokom izricanja presude, najdublje govori o nepravdi koja je nanesena ovoj šestorci. Vlada Hrvatske izražava još jednom sućut svim žrtvama ratnih zločina u BiH. Također, izražavamo svoje nezadovoljstvo današnjim izricanjem presude kojom su potvrđene kazne čelnicima 'Herceg-Bosne'", istaknuo je Plenković.

On je ovom prilikom odlučio pojasniti kako je Republika Hrvatska tokom ratnih godina pomagala BiH "da se odbrani od velikosrpske agresije", a prema njegovom mišljenju sve je "krunisano" sporazumom predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića.

"Veoma je važan i utjecaj operativne akcije Oluja, koja je spriječila nove genocide u Srebrenici, a oslobođen je i veliki dio teritorije u BiH čime je omogućen Dejtonski sporazum. Tokom svih tih godina, Hrvatska je pružala utočište hiljadama izbjeglica iz BiH, a i među onima koje su prve međunarodno priznale našeg susjeda. Naposlijetku, da nije bilo hrvatskog naroda, koji je s Bošnjacima izašao na referendum 1992. godine, teško bi bili postavljeni temelji nezavisnosti BiH", pojasnio je Plenković.

Govoreći o tome da je Haški tribunal danas presudio i da je državni vrh Hrvatske, zajedno s čelnicima "Herceg-Bosne" učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, Plenković je dodao kako nadležnost ovog suda nije da odlučuje o odgovornosti države.

"Smatramo da državni vrh Hrvatske u ratnim događanjima na teritoriji BiH ni na koji način nije mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su one rastumačene u prvostepenoj presudi. Istovremeno je apsurdno da ni u jednoj presudi nije utvrđena odgovornost tadašnjeg vrha Srbije za udruženi zločinački poduhvat u BiH, čemu smo svjedočili i prošle sedmice kada je izrečena kazna Ratku Mladiću. U tom svjetlu, Vlada Hrvatske će razmotriti pravne mehanizme kako da osporimo današnju presudu Haškog tribunala", dodao je Plenković.

Za kraj, predsjednik Vlade Hrvatske poslao je poruku da je Hrvatska okrenuta ka zajedničkoj budućnosti BiH, te da ova presuda neće poremetiti odnose dvije države.

"Mi smo okrenuti ka zajedničkoj budućnosti sa BiH, zasnovanoj na međusobnom poštivanju. U svim aktivnostima zajedničke saradnje vodit ćemo računa o tome da budemo najveći zagovornici europskog puta BiH, kao i do sada. Mislim da ova presuda neće pokvariti odnos povjerenstva, partnerstva, međusobnog uvažavanja i podrške koji postoji između BiH i Hrvatske. Taj odnos je razvije i mi ćemo i dalje biti okrenuti ka pomirenju, prosperitetu, zajedničkoj budućnosti i satisfakciji žrtava koje su stradale", zaključio je premijer Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije