Andrej Plenković: Doniramo još 200.000 doza cjepiva

0
Radiosarajevo.ba
Andrej Plenković: Doniramo još 200.000 doza cjepiva
FOTO: Screenshot / Andrej Plenković

Hrvatska će donirati dodatnih 200.000 doza cjepiva siromašnim zemljama putem mehanizma COVAX, objavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković uključivši se videoporukom na koncert Global Citizen Live, koji se sinoć održavao u više svjetskih gradova.

"Večeras na Global Citizen Liveu šaljemo poruku jedinstva u borbi protiv klimatskih promjena, ekstremnog siromaštva i posljedica covida-19. Hrvatska donira dodatnih 200.000 doza putem COVAX-a. Cjepivo mora biti dostupno za sve ljude diljem svijeta", poručio je Plenković, koji je jedan od lidera koji su se videoporukom uključili na koncert.

Cjepivo protiv covida-19 se siromašnim zemljama trenutno šalje kroz inicijativu COVAX, koju podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetski savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Putem COVAX-a je dosad u 139 siromašnih država poslano više od 230 miliona doza cjepiva, što je daleko ispod određenog cilja od dvije milijarde doza do kraja 2021. godine.

Neka od najvećih pop imena, od Billie Eilish i Eda Sheerana do Eltona Johna, nastupili su sinoč na nizu koncerata Global Citizen Live u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.

Koncerti koji se priređuju u New Yorku, Parizu, Lagosu, Riju, Sydneyju, Mumbaiju i drugim gradovima uživo su se prenosili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije