Andrej Ivanji: Sankcije Dodiku, poruka Vučiću

4
Radiosarajevo.ba
Andrej Ivanji: Sankcije Dodiku, poruka Vučiću
Foto:Ivan Dinić / Andrej Ivanji

"Ko god je slušao nedavno obraćanje Christophera Hilla, budućeg ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji tokom njegovog obraćanja u Kongresu, mogao je predvidjeti da će uslijediti sankcije protiv Milorada Dodika i ljudi oko njega", kazao je za srbijansku Televiziju Nova Andrej Ivanji, urednik u nedjeljniku "Vreme".

On je kazao kako je američki predsjednik Joe Biden vrlo smišljeno "izvukao" prekaljenog diplomatu Hilla i poslao ga na Balkan kojeg on savršeno poznaje. "Hill je bio prisutan dok je Richard Holbrooke "zavrtao ruku" Slobodanu Miloševiću", podsjetio je Ivanji, piše Slobodna Bosna.

"Christopfer Hill je u svom obraćanju jasno naznačio šta su prioriteti Amerike ovdje, to su Bosna i Kosovo. Što se BiH tiče, sa američkog stajališta, Milorad Dodik je glavni remetilački faktor, koji izvrće ruglu postojanje Visokog predstavnika međunarodne zajednice, koji provocira i prijeti odcjepljenjem Republike Srpske.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Što se tiče Srbije, ona je najbliži Dodikov saveznik, i naravno da su današnje sankcije signal vlastima u Srbiji koji je upućen indirektno. Dodik je na svakom skupu i manifestaciji u Srbiji neposredno prisutan uz predsjednika Aleksandra Vučića i on je jedan od dvije najvažnije poluge tzv. "Srpskog sveta".

Urednik "Vremena" Andrej Ivanji je rekao da Amerika ima svoju političku agendu, kao što je ima i Evropska Unija, te da i jedna i druga polaze od nezavisnosti Kosova, "kao i od toga da je Bosna i Hercegovina, jedinstvena, cjelovita federalna i funkcionalna država".

Sankcije Miloradu Dodiku su, po njegovom mišljenju, bile očekivane i njima se, pored ostalog, šalje snažna poruka Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije