Analitičari: Šta pobjeda Milanovića donosi BiH?

Radiosarajevo.ba
Analitičari: Šta pobjeda Milanovića donosi BiH?
Arhiv / Denis Romac

Ugledni hrvatski novinar, odnedavno komentator zagrebačkog Večernjeg lista Denis Romac izjavio je za Radiosarajevo.ba komentirajući pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, da je bivši premijer Hrvatske i lider SDP-a uspio pobijediti znamenitu HDZ-ovu stranačku mašineriju

Piše: F. V.

„Nju je premijer Andrej Plenković u drugom krugu prepustio u ruke svom ljutom unutarstranačkom protivniku Milijanu Brkiću, što se pokazalo kao pogrešan potez. Brkić je posljednja dva tjedna kampanju pretvorio u prizeman obračun s izmišljenim Milanovićevim jugoslavenstvom i komunizmom, proglasivši sve one koji neće glasati za Kolindu Grabar-Kitarović - judama. Birači su takav narativ, koji Hrvatsku vraća u devedesete godine, kako pokazuju rezultati predsjedničkih izbora, odbacili“, objašnjava Romac.

Gotovo je: Zoran Milanović je novi predsjednik Hrvatske

U jednoj od najbesmislenijih predsjedničkih kampanja u povijesti hrvatske demokracije, dodao je naš sagovorik, Kolinda Grabar-Kitarović je „nizom apsurdnih i nerazumnih izjava i bizarnih laži pobijedila samu sebe“.

„Milanović je, s druge strane, u kampanji uglavnom uspijevao kontrolirati svoju narav. Štoviše, upravo je svoj karakter biračima ponudio kao svoju prednost, pokušavajući svoju slabost pretvoriti u vrlinu. U izjavama je bio uključiv, nastojeći što manje iritirati svoje birače, nudeći biračima svoju viziju 'normalne' Hrvatske, u kojoj je najvažnije dokidanje monopola HDZ-a na sve poluge vlasti, i to ukazivanjem na koruptivnu narav HDZ-a i izazivanje društvenih podjela na kojima ta stranka već godinama parazitira na vlasti“, kazao je Romac.

Šta će Milanovićeva pobjeda i poraz kandidatkinje HDZ-a značiti za Bosnu i Hercegovinu?

„Unatoč svojedobnim Milanovićevim izjavama na račun BiH, koje su izazvale opravdanu buru u susjednoj državi, Milanović je u predizbornoj kampanji najavljivao normalizaciju odnosa sa susjednim državama, s naglaskom upravo na BiH, kao i partnerske odnose sa Slovenijom. To je bilo jedno od rijetkih konkretnih obećanja što ih je Milanović uopće dao u predizbornoj kampanji, iako to nakon mandata Kolinde Grabar-Kitarović i dramatičnog pogoršanja odnosa s BiH neće biti jednostavno ostvariti“, zaključuje Romac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije