Amerikanci poslali poruku Srbiji i stali u zaštitu zemalja koje su zabranile prelet

4
Radiosarajevo.ba
Amerikanci poslali poruku Srbiji i stali u zaštitu zemalja koje su zabranile prelet
Foto: Arhiv / State Department

State Department je povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije da ne dozvole prelet aviona ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na putu za Beograd rekao da su one, kao suverene države, "donijele suverene odluke o zračnom prostoru, odražavajući odlučnost Europe da pozove Rusiju da odgovara za napad na Ukrajinu.

Portparol State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za novinare da su Sjedinjene Države pozvale "Srbiju da se usredotoči na svoj cilj članstva u Europskoj uniji, uključujući usklađivanje svoje vanjske i sigurnosne politike s ostatkom Europe", prenose srbijanski mediji.

"Stalno pozivamo Srbiju da poduzme korake za napredak na europskom putu, uključujući diverzifikaciju izvora energije, smanjenje energetske ovisnosti o Ruskoj Federaciji i usklađivanje vanjske i sigurnosne politike s Europskom unijom. I dalje želimo biti partner Srbiji i pomoći joj u naporima da dugoročno ojača energetsku sigurnost", rekao je Price.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Na pitanje kako će SAD i NATO zaštititi Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku od ruskih prijetnji nakon što su zabranile prelet aviona, Price je odgovorio da su "sve tri zemlje članice NATO-a, a obveza prema članku 5. u odnosu na sve tri je obavezujuća".

Podsjetimo, Crna Gora se pridružila Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u namjeri da onemogući prelet avionu u kojem je Sergej Lavrov, a koji je trebalo jučer da doputuje u Beograd.

Ruski ministar vanjskih poslova nije došao u Beograd nakon što su upravo Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zabranile prelet njegovom avionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije