"Američko čedo": Srbija nabavlja naoružane dronove

Radiosarajevo.ba
"Američko čedo": Srbija nabavlja naoružane dronove
Foto: Throwflame / Dron kao bacač plamena

Nije poznato kada će Srbija kupiti šest bespilotnih letjelica, ali se zna da će dvije biti opremljene naoružanjem.

Srbija se naoružava: Nabavlja bespilotne letjelice i rakete srednjeg dometa

Ukoliko se ova najava obistini, vojska te zemlje će u svom posjedu imati najprodavaniju bespilotnu letjelicu "jilong 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2", piše Blic.

Da Srbija namjerava da iz Kine nabavi ove bespilotne letjelice, potvrdio je prošle godine i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete Kini.

Srpska delegacija tada je obišla dvije kineske kompanije AVIC i CATIC koje se, između ostalog, bave i proizvodnjom bespilotnih letjelica.

"Prodaja njihovih letelica raste, neki tipovi su jeftiniji i lako dostupni, a ima i onih sofisticiranijih pa ih, u nemogućnosti nabavke sličnih zapadnih letelica, nabavljaju bogate države Bliskog istoka. Ilustracije radi, Saudijska Arabija ima fabriku koja će, po licenci, proizvoditi kineske bespilotne letelice", kaže urednik vazduhoplovnog portala Tangosix Petar Vojinović.

Kako kaže, Kinezi danas imaju najviše tipova naoružanih letjelica, i vrlo se ozbiljno time bave.

"Za neke od ovih letelica razvijen je veliki broj ubojitih sredstava poput vodenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopnih raketa, vođenih raketa", priča Vojinović.

On pojašnjava da su kineske letjelice prethodnih godina imale značajno borbenu provjeru.

Tako je letelice "ving long" koristio Egipat u borbi protiv islamista na Sinaju, dok ih UEA koriste iznad Jemena i Libije.

Nigerija je tokom operacije protiv islamističke militantne grupe Boko Haram također koristile ove letjelice, a Irak u sukobu sa tzv. Islamskom državom.

Naoružani dronovi se smatraju "američkim čedom" koje je vojska ove države počela da koristi u sukobima na Bliskom istoku, u Iraku i Afganistanu 2002. godine da bi kasnije, njihova primjena bila proširena i na druge zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije