Region / Srbija se naoružava: Nabavlja bespilotne letjelice i rakete srednjeg dometa

25. 04. 2019. u 16:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 211

Predsjednik Kine Xi Jinping dao je danas “zeleno svjetlo” za vojnotehničku saradnju sa Srbijom, prenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima u Pekingu, prenosi Tanjug.

“To znači nabavljanje različitog naoružanja, gde ćemo mi pod povoljnim uslovima da tražimo nabavku onoga što je najpotrebnije za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ističe da “neće da hitaju”, jer je, kaže, mnogo novca već potrošeno u te svrhe prethodne i ove godine.

“A, verovatno ćemo i sledeće godine, i za opremu i za radarsko opremanje i oružje i rakete naših aviona i helikoptera, ali i za opremanje vojnika u okviru projekta '1.500', o kojem smo govorili. Sada se to širi na opremanje 3.000 vojnika”, rekao je Vučić.

“Dve bespilotne letelice već nabavljamo. Tražili smo od Kineza da nam daju transvernu tehnologiju i 'nou hau' za naše Pegaze, koj su slabo leteli, da naučimo kako da ih opremimo i naoružamo i koristimo u drugačijim uslovima”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o kineskoj verziji raketa S-300, Vučić je kazao da Srbija razmišlja o kineskim raketama srednjeg dometa “zemlja vazduh”, koje su, kako je rekao, izvanredne rakete.

“Razmišljamo. Moramo o tome da razgovaramo i sa nekim drugim svetskim silama. Mali smo previše da bismo se dovodili u situaciju da nam kažu da uzimamo nešto što oni ne vole da vide, a ne možemo da izdržimo sankcije ili bilo šta slično. Ali, smo spremni da razgovramo o tome”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da su “razmišljali o tri baterije koje su sastavljene od po tri diviziona”.

“Ali, videćemo da ne uzlazimo u to, ali bi time snaga Srbije u zaštiti svoga neba i do četiri, pet ili šest puta bila veća nego danas sa svom lovačkom avijacijom koju smo nabavili u poslednje vreme i sa svim modernizacijma i rekonstrkcijama koje su i dalje u toku”, kaže Vučić.

Naveo je da će za deset godina budućnost ratovanja biti u bespilotnim letjelicama “samoubicama”, kako ne bi ljudi ginuli.

Dodao je da vjerovatno bitka na Košarama, na primjer, ne bi mogla da se ponovi na taj način za 10 godina, pošto se sve mijenja.

“Srbija je već danas značajno snažnija nego pre 20 godina, a za pet i 10 godina očekujete mnogo veću snagu naše zemlje”, poručio je Vučić.

NEMA KOMENTARA