Američki ambasador u Srbiji: Došlo je vrijeme da se stavi tačka na sukobe iz 90-tih

Radiosarajevo.ba
Američki ambasador u Srbiji: Došlo je vrijeme da se stavi tačka na sukobe iz 90-tih
Foto: N1 / Američki ambasador u Srbiji Kyle Scott

Američki ambasador u Srbiji Kyle Scott poručio je u srijedu kako je "došlo vrijeme da se stavi tačka" na sukobe iz '90-ih i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da se čim prije vrate dijalogu uz posredovanje EU.

"Došlo je vrijeme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih. Pozivam Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i suzdrže se od poduzimanja koraka koji onemogućuju postizanje sporazuma", napisao je Scott na svom Twitteru.

Uz tu poruku američki ambasador objavio je i poveznicu na tekst jučerašnje zajedničke izjave kojom je pet sila NATO-a pozvalo Srbiju i Kosovo da deblokiraju pregovore o normalizaciji odnosa i dođu do obvezujućeg dokumenta u interesu regionalne stabilnosti.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija traže od Prištine da ukine carinske pristojbe na robu iz Srbije, a od Beograda da prekine kampanju kojom od drugih zemalja traži povlačenje priznanja Kosova.

Države Kvinte navode kako žele vidjeti "punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obvezujući sporazum", navedeno je u njihovu zajedničkom saopćenju na koje je danas ponovo ukazao američki ambasador u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije