Ambasada SAD: Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svijetu

1
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD: Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svijetu
Foto: Nova.rs / Uništen mural Ratku Mladiću

Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svijetu, kažu u Ambasadi SAD u Srbiji povodom incidenata i privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su jajima gađale mural sa likom haškog osuđenika.

"SAD i Srbija su posvećene osnovnim vrijednostima, uključujući toleranciju, ljudska prava i vladavinu prava. Ponekad je izazovno pomiriti se sa teškim trenucima iz prošlosti - i za SAD, i za Srbiju - ali nema ničeg časnog u zaštiti memorijala ratnog zločinca osuđenog za genocid i zločine protiv čovječnosti. Nadamo se da će se Srbija fokusirati na svijetliju, inkluzivniju budućnost, prije nego da iznova prolazi kroz bol, mrak i podijele iz devedesetih godina", navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD za Glas Amerike.

I Europska unija je pozvala Srbiju da se uzdrži od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, kao i da radi na pomirenju.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

"Stav EU je čvrst i jasan: potrebno je efikasno prevazići naslijeđe prošlosti, uzdržati se od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina i negovati pomirenje. Od zemlje koja teži članstvu u EU očekuje se da se uskladi sa osnovnim vrednostima EU - vladavinom prava, demokratijom, pravdom", navodi glasnogovornica EU Ana Pisonero.

Podsjetimo, kod murala sa likom zločinca Ratka Mladića u centru Beograda, u utorak popodne desili su se incidenti, od gađanja murala jajima, preko privođenja aktivista, do okupljanja građana koji se protive muralu, i desničara koji ga veličaju.

Članovi nevladinih organizacija okupili su se u utorak uvečer ru centru Beograda protestujući zbog privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, koje su jajima gađale mural haškog osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića u Beogradu.

Oni su se uputili ka Njegoševoj ulici, gde se nalazi mural, ali im kordon policije nije dozvolio da mu priđu.

Policija je ranije tokom dana privela Ćorović i Jaćimović nakon što su na Dan borbe protiv fašizma, uprkos zabranama, gađale jajima mural.

Nakon nekoliko sati Ćorović i Jaćimović su puštene iz policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije