Aleksandar Vučić pozvao Donalda Trumpa da posjeti Srbiju

Fena
Aleksandar Vučić pozvao Donalda Trumpa da posjeti Srbiju
FOTO: Fena / Aleksandar Vučić

Takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga, napisao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u pismu američkom šefu države Donaldu Trumpu i, uz poziv da posjeti Srbiju, poručio da je Beograd spreman sjesti za stol i nastaviti pregovore s Prištinom čim kosovska vlada "ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru".

Kako je saopćeno iz Vučićeve kancelarije, srbijanski se predsjednik u pismu Trumpu zahvalio na podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji na njenom putu eurointegracija, a poglavito na podršci "naporima za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu".

Naglašavajući posvećenost dijalogu, Vučić piše kako mu pristupa "hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na zapadnom Balkanu", te naglašava da je Srbija ispunila "sve svoje obveze iz Briselskog sporazuma" o normalizaciji odnosa s Prištinom.

On je naglasio i da pristojbe koje je uvela Priština na robu iz Srbije "predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga", nanose štetu srpskoj ekonomiji i ugrožavaju život Srba na Kosovu čija prava Beograd "mora braniti i štititi".

"Naglašavam još jednom: istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremni smo nastaviti dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem", poručio je Vučić u pismu Trumpu i pozvao ga da posjeti Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije