Aleksandar Vučić o non-paperu: Ako ja ne znam šta je to, ne možete znati ni vi

6
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić o non-paperu: Ako ja ne znam šta je to, ne možete znati ni vi
Foto: EPA-EFE / Vučić i Dodik

Ja nisam video nikakvu inicijativu i nisam spreman da nešto osuđujem ili hvalim nešto što nisam video. Pojma nemamo šta stoji u tome, ni da li postoji, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuvši se na slovenački "non-paper" koji je podigao cijeli Balkan na noge.

Spomenuti "non-paper" crta nove granice na području bivše Jugoslavije, komada BiH, stvara Veliku Srbiju, Albaniju i šta sve ne...

"Izenađen sam licemerjem beogradske čaršije, koja napada nešto o čemu nema pojma. Ja ne znam, a jel' vi stvarno verujete da vi znate, ako ja ne znam", rekao je Vučić.

Značajno je izražen autošovinizam kod Srbije, nastavio je Vučić, "kod kvazi elite, koja misli da "svaki put kada Srbi treba nešto da dobiju, čak i ako to ne postoji, nekome odmah treba odrubiti glavu".

"Niko od vas nije skočio, a svakoga dana komadaju Srbiju, nama menjaju granice", rekao je Vučić danas u Beogradu.

Inače, u Beogradu s njim danas je i šef Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je otišao po 10 hiljada doza vakcina koje Srbija poklanja RS-u.

Dodik je, naravno, iskoristio priliku da poruči kako "ideja o mirnom razlazu BiH nije nova, te da ona postoji kao odgovor na mogućnost da BiH ne može da funkcioniše".

"Nisam video nikakav dokument, ali je impresivnio kolika se galama oko toga digla. Svi su jednistveni u činjenici da Bosna, ovakva kakva je, ne može da funkcioniše. Dolaziću ovde da ubjeđujem Vučića da prihvati takav koncept. Mislim da opciju o mirnom razlazu treba staviti kao jednu od relevantnih u budućnosti. Moja koncepcija je mirni razlaz, a ne rat. Srbija ima svoje međunarodne obaveze kao garant Dejtonskog sporazuma i ja to razumem. BiH se urušava i zato Srbija mora nešto da kaže. Ubjeđivaću Vučića", kazao je Dodik.

Vučić je istakao da, iako s Dodikom nije saglasan, saslušaće šta ima da mu kaže, jer je to, kako je rekao, njegova obaveza.

"S velikim oprezom i strahom gledam na to, jer znam koliko nam je važna stabilnost, ali saslušaću Dodika, iako ne mora da znači da smo u svemu saglasni. Moja obaveza je da ga čujem. Pojma nemamo šta stoji u tome ni da li postoji", ponovio je Vučić.

Podsjetimo, proteklih dana otkriveno je postojanje izvjesnog non-papera, neslužbenog diplomatskog dokumenta koji govori o komadanju Bosne i Hercegovine, pristupanju RS-a Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom.

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira o tome je li slovenski premijer Janez Janša zaista poslao "non-paper" u Brisel, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavije?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije