Aleksandar Vučić o današnjim porukama Putina i Bidena: "Teška je situacija"

3
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić o današnjim porukama Putina i Bidena: "Teška je situacija"
Foto: Printscreen / Aleksandar Vučić

U centru dešavanja danas su dva govora - predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Svoj osvrt na današnja obraćanja dao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući kako su oba govornika naglasila ogromne razlike u predstavi svijeta koji danas postoji.

"Niko nije govorio o miru. Za Putina istina je na njegovoj strani, za Bidena Ukrajina nije mjesto gdje će Rusija da pobijedi. Čini mi se da idemo ka većoj eskalaciji sukoba jer niko ne želi da prihvati rješenje na sredini, već samo svoju pobedu" rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju iz Abu Dhabija.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

On je istakao da je situacija veoma teška, i da očekuje pojačane napade i ukrajinske kontraofanziove, što će rezultirati većem broju mrtvih i povećanju tenzija.

"Mi da učestvujemo u trci naoružanja ne možemo, ali moramo da prihvatimo izazov da budemo dobro naoružani da bismo odvratili svakoga od potencijalnog napada na našu zemlju. Biramo da kupujemo jeftinije oružje, sem u onim sferama gdje to nije moguće. Koristimo domaću borbenu industriju, jer to utječe na razvoj naše ekonomije, jer to podiže plate, penzije. Riječ mir je u svijetu zabranjena. Mi 11 godina imamo mir, imamo i duže, 24 godine, ne baš sasvim, imali smo 2004. godine problem na Kosovu, ali mi se najljepše snalazimo u miru", rekao je Vučić.

"I nama će biti teže što je komplikovanija situacija u svijetu. Gledao sam i Putinov i Bidenov govor i obojica su pokazali beskompromisnost. To će nama predstavljati dodatni problem jer Zapad će želeti da uzme Putinu kosovsku kartu iz džepa, a biće pritisaka i po pitanju sankcija" dodao je Aleksandar Vučić.

O sankcijama Rusiji

Na pitanje kako komentariše navode opozicije da će morati da uvede sankcije Rusiji:

"Za razliku od njih ja se ne zaklinjem u cvijet i u med i u Tita i u Dražu da ćemo nešto da uradimo ili da nećemo. Mi ćemo da se rukovodimo svojim interesima i da čuvamo svoju politiku. Sve zemlje Europe su se 100 posto priključile sankcijama Rusiji, samo nije Srbija. Pošto je to tako, onda se suočavate u vašoj zemlji da vam jedan dio ljudi kaže da ste krivi, a drugi nije zadovoljan što ste toliko izdržali i govore da ćete to sutra da uradite. Naša situacija je teška i to nije situacija u kojoj se nalazi Aleksandar Vučić. Nisu stvari dobre i lake za nas, i kad kod kažete oni skoče, "ua izdajnik", ako sam izdajnik zato što neću da lažem, nije problem. Oni kažu da sam ratni huškač, jer želim da naša vojska ima avione lovce, avione bombardere i dobru PVO, a da sve to nemam onda bi rekli kako sam razorio vojsku", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije