Aleksandar Vučić na 'svesrpskom saboru': Pred nama su teški dani

20
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić na 'svesrpskom saboru': Pred nama su teški dani
Foto: X.com / Porfirije, Vučić i Dodik uoči početka tzv. sabora

Predsjednik Srbije Aleksanadar Vučić također se danas, 8. juna, obratio na zajedničkoj sjednici delegacija Vlada Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS. Kazao je da su "teški dani pred nama, prije svega zbog dešavanja u Europi i svijetu, jer kada sila udari na silu niko ne želi da se povuče".

"Ako pogledate Europu i SAD oni ne mogu da dozvole da Rusija pobijedi, a Rusija da izgubi rat. I to nas vodi u svjetsku katastrofu. Zato je naš vitalni interes očuvanje mira. Napadani smo, proganjani u Prvom svetskom ratu smo izgubili dosta stanovnika, u Drugom isto. U antifašističkim pokretima u bivšoj Jugoslaviji bili su uglavnom Srbi", rekao je Vučić.

Zbog toga je vrijeme, nastavio je, da čuvajući mir gradimo budućnost, a onda ubacio jedan od svojih nizarnih komentara: "Da nije bilo tih ratova bilo bi nas više nego Holanđana."

Sjećanje na 9 Sarajlija koji su ubijeni jer su došli na dženazu: 32 godine od strašnog zločina

Sjećanje na 9 Sarajlija koji su ubijeni jer su došli na dženazu: 32 godine od strašnog zločina

Vučić je, zanimljivo, imao potrebu istaknuti kako "Srbija i RS nikad nisu prekršile dogovoi postignut prije 10 godina, da bez obzira na različita mišljenja - nikad ne smiju da trpe odnosi: " "Bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima - da nikada ne smiju da trpe zbog toga naši odnosi."

Taj dogovor, mišljenja je Vučić, znači "da se nikada u Srbiji ne smije čuti loša reč o RS-u i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i RS".

Dodikova besjeda na sjednici vlada na 'svesrpskom saboru': Ne odustajem! 15. februar će biti dan RS

Dodikova besjeda na sjednici vlada na 'svesrpskom saboru': Ne odustajem! 15. februar će biti dan RS

Vučić je izjavio i da je u deklaraciji, koja je danas usvojena, govori o Kosovu, rezoluciji 1244, ali i - što zvuči pomalo zbunjujuće, ali tako je izjavio - "o dijalogu kao suštinskom rješavanju dijaloga nas i Albanaca i poštovanju sporazuma".

Pa je dodao kako su u deklaraciji "birane riječi i da se u njoj govori o svemu": "Uvažili smo zahtjeve RS jer je to naša obaveza, postoje tačke u koje ja nisam bio sasvim upućen, ali sam prihvatio zajedno sa Anom (Brnabić) i Milošem (Vučevićem) i drugim članovima vlade, jer nismo mi ti koji će ljudima iz RS govoriti da bolje razumijemo njihove probleme."

Zaključio je u svom maniru kako je "srpski nacionalni interes ekonomija bez koje nema ni očuvanja ćiriličkog pisma, ni očuvanja jezika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije