! / Aleksandar Vučić o poglavaru SPC-a koji je slavio zločince: "Danas tuguje Srbija..."

20. 11. 2020. u 16:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 194

Predsjednik Srbije uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

U saučešću Aleksandar Vučić je naveo da je patrijarh Irinej bio "veliki čovjek Srpske crkve, pravoslavlja i srbijankog naroda".

"U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo", naveo je Vučić u telegramu.

On je poručio da samo veliki narodi mogu da daju velike ljude.

"Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku. Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je srbijanski narod imao velike patrijarhe i ljude, a da je patrijarh Irinej bio jedan od njih.

"Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda", poručio je Vučić.

Naveo je da srbijanski narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvijek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu.

"Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje", navodi se u telegramu saučešća predsjednika Aleksandra Vučića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA