Umro Irinej: Novi patrijarh birat će se prizivanjem Svetog duha i - žrijebom

Radiosarajevo.ba
Umro Irinej: Novi patrijarh birat će se prizivanjem Svetog duha i - žrijebom
Foto: AA / Srpski patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej umro je danas u 90 godini od posljedica infekcije COVID-19.

Šta će se dalje događati, ko će čuvati SCP bez Patrijarha, danas donosi beogradski Blic, napominjući da je neizvjesno koliko će vremena Srpska crkva biti bez patrijarha jer pandemija dovodi u pitanje održavanje Sabora, a time i poštovanje odredbi iz crkvenog Ustava.

Rok da se odluči ko će biti novi patrijarh je najkasnije tri mjeseca.

Ono što je zanimljivo jeste da dok se ne izabere novi, čuvar trona po pravilu je najstariji mitropolit, u ovom slučaju to je dabrobrosanski Hrizostom, koji "stoluje" u Sabornoj crkvi u Sarajevu. 

Mjestobljustitelj

On je kasno sinoć krenuo iz Sarajeva ka beogradskoj Patrijaršiji. Inače, sljedeći po rangu je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Kako sada stvari stoje, SPC je u vanrednom stanju jer je ostala bez patrijarha ali i najstarijeg mitropolita, koji zauzima poziciju mjestobljustitelja odnosno čuvara trona. Dodatno, upražnjena je i valjevska eparija, čiji je episkop Milutin umro tokom prvog talasa COVID-19, a za izbor patrijarha moraju da glasaju sve Eparhije, odnosno njihovi episkopi.

Ako sve vladike ne mogu da doputuju u Beograd, sadašnji Ustav omogućava glasanje odsutnim vladikama i oni mogu ovlastiti druge eparhijske arhijereje da umesto njih glasaju. Ali, jedan vladika može biti opunomoćen samo jednim glasom. Da bi se pribjeglo ovakvom načinu izbora, s obzirom da je glasanje tajno, vladike bi morale da pokažu visok stepen povjerenja jedni prema drugima, piše Blic.

Inače, mitropolit Amfilohije bio je mjestobljustitelj - čuvar trona, pa je je patrijarhu Irineju predao obilježja poglavara SPC.

Međutim, ni crkvena Vlada nije u ‘pravom’ sastavu. Sinod mjesecima unazad funckioniše u vanrednom stanju, jer nije bilo Sabora, a tako nisu ni birani novi članovi.

Iako se posljednjih godina radilo i najavljivana je izmjena crkvenog Ustava pa i dijela oko izbora patrijarha, do toga nije došlo. Promjena u izboru poglavara trebalo je da vrati ovaj proces na način kako su u jednom trenutku njene historije birani patrijarsi - dvotrećinskom većinom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Sadašnji izbor žrijebom izglasan je šezdesetih godina u vrijeme života patrijarha Germana. Prvi patrijarh koji je tako izabran je Pavle, a potom i Irinej.

Budući patrijarh, inače, može se birati između aktivnih episkopa koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina.

Kako izgleda žrijeb

A, kako izgleda "žrijeb" kad se bira patrijarh SPC-a:

"Priziva se Sveti Duh, a potom utvrđuje lista imena arhijereja, koji imaju pravo da budu birani za kandidata za patrijarha. Najstariji arhijerej po posvećenju otvara glasanje za - prvog kandidata. Ukoliko niko od arhijereja ne dobije apsolutnu većinu u prvom krugu 50 odsto plus jedan glas, glasanje se, nakon saopštavanja rezultata glasanja, ponavlja. I tako sve dok se ne izabere prvi kandidat. Ukoliko je kandidat izabran u prvom krugu glasanja – njegovo ime se upisuje na papir i stavlja u kovertu. Na isti način se s neograničenim brojem ponavljanja, biraju preostala dva kandidata.

Kada se dobiju imena tri izabrana kandidata za patrijarha koverte sa njihovim imenima se stavljaju u Sveto Jevanđelje na Svetom prestolu u oltaru patrijaršijske kapele Svetog Simeona Mirotočivog. Izborni sabor poziva jednog od najstarijih arhimandrita, isključivo igumana manastira, da nakon pred Svetim Prestolom i celim Saborom - sa najvećom pobožnošću i čestitošću izvuče jedan koverat i preda ga predsedavajućem. Predsedavajući - najstariji arhijerej po posvećenju, otvara kovertu, izvlači cedulju sa imenom kandidata i čita ime novoizabranog Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog", objašnjavaju kolege s Blica.

Nakon toga, otvaraju se i koverte sa imenima preostala dva kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije