Albanski zastupnik 'reciklirao' Rječnik crnogorskog jezika

Anadolija
Albanski zastupnik 'reciklirao' Rječnik crnogorskog jezika
AA / Albanski zastupnik 'reciklirao' Rječnik crnogorskog jezika
Poslanik Albanske alternative u Skupštini Crne Gore Nik Đeljošaj reciklirao je nekoliko listova spornog Rječnika crnogorskog književnog i narodnog jezika.

On je ovo uradio u znak protesta zbog pojedinih spornih izraza koji su se našli u njemu.

Đeljošaj je to učinio u ime, kako je istakao, "svih Albanaca", jer su akademici Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), između ostalih, termin "albanizacija" opisali kao "nametanje albanskog jezika, kulture i običajima drugim narodima".

"Narod koji ja predstavljam ovaj Rječnik ne vrijeđa samo na nacionalnoj, već i na vjerskoj osnovi. Mi nikada nismo rekli da ćemo nešto da spalimo, to nije naš način političkog djelovanja. To je način djelovanja autora ovog teksta. Mi ćemo se priključiti planetarnoj akciji, koja znači recikliranje onog što nije za upotrebu. U ime albanskog naroda, bilo gdje da živi, sada ću reciklirati ovaj rječnik", kazao je Đeljošaj danas u Skupštini nakon čega je reciklirao Rječnik.

"Nadam se da će ovaj bezvrijedni papir sada nekome poslužiti da objavi istinu", rekao je Đeljošaj.

Predstavnici Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori burno su reagovali zbog, kako su istakli, "grubih uvreda na račun pripadnika bošnjačko-muslimanskog i albanskog naroda i građana islamske vjeroispovijesti" u rječniku crnogorskog jezika, a od Ministarstva nauke zatražili da zabrane stavljanje u bilo koju vrstu prometa izdanja rječnika.

Predstavnici ova dva naroda uočili su veliki broj termina, koji kako su istakli, na najgrublji način vrijeđa Bošnjake, Albance, kao i pripadnike islamske vjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije