Albanska vlada odlučila: Legalizovat ćemo marihuanu u medicinske svrhe

1
Radiosarajevo.ba
Albanska vlada odlučila: Legalizovat ćemo marihuanu u medicinske svrhe
Foto: Tužilaštvo BiH / Velika količina droge

Albanija će omogućiti zakonsko korištenje kanabisa u medicinske svrhe, potvrdio je u četvrtak albanski premijer Edi Rama, javlja agencija Anadolija (Anadolu Agency, AA).

Rama je na konferenciji za novinare govorio o rezultatima inicijative "Nacionalno savjetovanje", kroz koju je nekoliko mjeseci od građana traženo da daju mišljenje o različitim temama.

"Nastavićemo kako građani kažu. Apsolutno ćemo legalizovati kanabis za medicinsku upotrebu i otvorićemo novi front u cilju ekonomskog i tehnološkog rasta. Nemamo dilemu oko toga. Šta su građani rekli, to će biti urađeno i o tome nema rasprave", rekao je Rama.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Prema podacima Vlade Albanije, 61 posto ispitanika izjasnilo se da bi trebalo dozvoliti uzgoj, preradu i izvoz kanabisa u medicinske svrhe pod kontrolom države, dok je 29 odsto njih bilo protiv toga.

Oko 20 evropskih država danas omogućava zakonsko korišćenje kanabisa u medicinske svrhe, u regionu su to Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

Vlada Albanije je kroz inicijativu "Nacionalno savetovanje" imala za cilj da putem upitnika dobije mišljenje građana o raznim pitanjima vezanim za ekonomiju, spoljnu politiku, zapošljavanje, borbu protiv kriminala i druge oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije