Alarmantno stanje u Beogradu: "Čitave porodice leže po sobama..."

0
Radiosarajevo.ba
Alarmantno stanje u Beogradu: "Čitave porodice leže po sobama..."
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Direktorica Covid bolnice u Batajnici u Beogradu, dr. Tatjana Adžić kaže da su se medicinski radnici umorili ne samo od apela i upozorenja, već i od prevelikog rada i truda.

Ona dodaje da nemaju više slobodnih mjesta u ovoj bolnici.

"Jutros sam pustila na covid grupu 20 mjesta, prije dva minuta sam informisana da više nemamo nijedno slobodno mjesto. Slobodnih mjesta imamo samo onoliko koliko otpustimo bolesnika, za 15 minuta budu popunjena sva mjesta koja oglasimo na grupi", dodaje direktorica.

U toku prethodnog dana i noći su primili 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi, prenosi B92.

"Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana", kaže direktorica za Radio-televiziju Srbije.

Kaže da kada naprave vizitu poraženi su podacima koje dobijaju od pacijenata i vide iz medicinske dokumentacije.

"Više od 95 odsto njih nisu vakcinisani, ovih pet odsto je vakcinisano jednom ili sa dvije doze, najčešće su to vakcine koje su bile u febraru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboljeli", naglašava Adžić Vukičević.

Ističe da troše enormno velike količine kiseonika i da je to dokaz da se klinička slika oboljelih u ovom talasu razlikuje od svih prethodnih.

"Praktično svako ko uđe u bolnicu zahtjeva kiseonik, to je najmanje 9–10 litara ili 12–15 litara, a imamo bolesnike i na 50–60 litara. To je ogromna potrošnja i opterećenje čitavog sistema", dodaje.

Navodi da su noćas primili djevojku koja ima 21 godinu, a juče dečka koji ima 26 godina iz Gornjeg Milanovca i mladića od 22 godine iz Beograda, dok najstariji pacijent ima 91 godinu, prenosi RTS.

Ističe da ne blijede slike gubitka mladih ljudi, gubitka čitavih porodica.

"U ponedeljak sam u ambulanti imala dečka koji je preživio respirator, koji je 1996. godište, čija majka koja je imala 49 godina je ležala pored njega i preminula je. Jedno pored drugog su ležali i on je živ, a ona nažalost nije", navodi Adžić Vukičević.

Naglašava da su to tužne priče i da su umirali i supružnici i roditelji i djeca.

"Po troje ili četvoro članova jedne porodice ležu u ovom momentu zajedno u sobi", dodaje ona.

Napominje da pacijenti koji su izgubili borbu sa covidom nažalost nisu bili vakcinisani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije