Aktivirala se ‘ekološka bomba‘ u Hrvatskoj: 'Otrovna voda dospjet će - svugdje!'

1
Radiosarajevo.ba
Aktivirala se ‘ekološka bomba‘ u Hrvatskoj: 'Otrovna voda dospjet će - svugdje!'
Foto: Glas Podravine / Poplave uz Dravu, Koprivnica

Velike poplave koje su pogodile općine uz Dravu, aktivirale su 'tempiranu ekološku bombu' u obliku bivše praonice vagona u Botovu, selu kraj Koprivnice. Glas Podravine navodi da postoji šansa da nije zagađeno samo okolno jezero, nego brojni bunari, polja rijeke...

Posebno je dramatično u Botovu, 'vjerojatno najzagađenijem tlu u Hrvatskoj', a je li ta ekološka bomba eksplodirala u vrijeme nedavnih poplava, doznat će se nakon što Zavod za javno zdravstvo provede uzorkovanje voda i tla. Tlo je sad natopljeno enormnim količinama naftnih derivata i kojekakvim hemikalijama za vrijeme istjecanja Drave iz korita, potvrdio je načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić još u vrijeme kad je postavljao zečje nasipe uz Šodericu.

"Dio praonice je pod vodom. To je još jedan od užasa koji nam se trenutno događa. Došlo je na naplatu to što su u Zagrebu više od decenije zanemarivali problem na koji stalno ukazujemo", rekao je Sabolić.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Postavlja se pitanje, gdje će sva ta zatrovana voda u konačnici završiti i hoće li Šodericu pretvoriti u mrtvo jezero? Djelomičan odgovor novinari Glasa Podravine su dobili od ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženke Vadle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije