Akcija u Splitu: Uhapšena banda, planirali atentat, vođa kaže - izgubio sam pamćenje

Radiosarajevo.ba
Akcija u Splitu: Uhapšena banda, planirali atentat, vođa kaže - izgubio sam pamćenje
Foto: Slobodna Dalmacija / Hapšenje članova bande

Ukupno sedam osoba uhapšeno je jučer u velikoj akciji hrvatsle policije i USKOK-a na području Splita zbog sumnje da su počinili tri vrste kaznenih djela: krvni delikt tj. planiranje ubistva, općeopasna radnja tj. podmetanje požara pod dva lokala i zloupotreba opojnih droga tj. šverc opijata u Hrvatsku.

Za sva navedena kaznena djela se navodi da su ih počinili članovi zločinačke udruge na čijem je čelu 31-godišnji Dean Majstorović zvani Điđi, poznat po tome što je preživio dva atentata.

Trenutno su u toku ispitivanja svih sedam privedenih pred zamjenicom ravnatelja Uskoka Natalijom Petković. Kako se Majstorović žalio na gubitak pamćenja, pozvana je stalna sudska vještakinja psihijatrica koja je razgovarala s njim prije ispitivanja. Utvrdila je da je raspravno sposoban te se nakon toga suočio s tužiteljicom, a sve je snimljeno kamerom, javlja Slobodna Dalmacija.

Tačne uloge pojedinih članova, pa i Luke Buzdovačića (35) zvanog Sken i Ivana Šunjića (30), detaljno su navedene u rješenju o otvaranju istrage, a u svakom pojedinom nedjelu Majstorović je naveden kao organizator te u nekima i kao počinitelj. U rješenju o otvaranju istrage stoji kako se Majstorović organizirao s namjerom da ubiju T. M.(32) iz Splita, koji je od njega potraživao 270.000 eura na ime duga nastalog u sporu zbog prodaje droge.

Prema istražiteljima, Majstorović je određivao što koji član udruge treba napraviti tokom izviđanja lokacija pogodnih za atentat.

Osim toga je sudjelovao u izazivanju požara na ugostiteljskim objektima u Splitu 7. oktobra prošle godine na Žnjanu i u Zvonimirovoj ulici, stoji u prijavi. Uradio je to radi netrpeljivosti i zbog osvete prema T. M.-u čiji rođak je vlasnik navedenih kafića. Majstorović se sumnjiči da je dogovarao dovoz heroina, kokaina i marihuane iz Južne Amerike, Nizozemske i Belgije brodovima i avionima zbog čega je i odlazio u te zemlje.

Meta atentata bio je T. M. iz Splita, ali živi u Njemačkoj gdje je Majstorović znao često odlaziti. Pravosuđu je T. M. poznat kao jedan od četvorice optuženih nakon javno objavljene snimke "kliški pir" na kojoj su uzvanici na svadbi u prosincu 2015. godine pucali iz kalašnjikova i pištolja, donosi Slobodna Dalmacija.

Dean Majstorović je prije ovoga uhapšen u martu ove godine s pištoljem Češka zbrojovka s metkom u cijevi i punim spremnikom streljiva na Trgu gaje Bulata u večernjim satima za što je dobio prekršajnu prijavu. Dobio je tada deset dana zatvora i novčanu kaznu od 10.000 kuna. U svojoj obrani je navodio kako oružje nosi jer je bio žrtva neuspjelog atentata početkom novembra prošle godine u Rendićevoj ulici. Zbog zloupotrebe droge osuđen je 2011. godine nakon uhićenja hapšenja uskokovoj akciji "Krilo". Teretio se kao član zločinačke udruge koja je prošvercala 17 kilograma marihuane iz BiH. Deana Majstorovića osudilo se za nabavu radi dilanja četiri kilograma “trave” te je dobio pet i pol godina zatvora.

Luka Buzdovačić je osuđen na godinu i pol dana zbog pucnjave kraj splitskog kafića “Krom” na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Ulice slobode u kojoj je sudjelovao sa Željkom Rajićem, koji je sada u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama kao šef druge zločinačke grupe. U pucnjavi su ranjene tri osobe, dok ih je još pet lakše ozlijeđeno u tučnjavi prije oružanog obračuna. I treći uhapšeni Ivan Šunjić ima dosje i to zbog držanja radi prodaje kilograma marihuane. Budući da je u ranim 20.-ima, osuđen je na rad za opće dobro.

Uskok je na svojim stranicama detaljno objasnio detalje jučerašnje akcije:

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedam hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 1. srpnja (jula) 2019. do 21. svibnja (maja)2020., na području Hrvatske, povezao u zajedničko djelovanje II., III. i IV. okr. te razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s nakanom usmrćenja jedne muške osobe zbog potraživanja od 270.000 eura koje je ta osoba imala prema I. okr., a koje je nastalo u sporu zbog prodaje droge, kao i s nakanom zastrašivanja njemu bliskih i s njim povezanih osoba te uništenja njihove imovine podmetanjem požara i aktiviranjem eksplozivnih naprava.

Osim toga je navedene okrivljenike I. okr. povezao u zajedničko djelovanje s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroina i marihuane te njihovog krijumčarenja i daljnje preprodaje. Radi ostvarenja cilja usmrćenja spomenutog muškarca naizmjence su izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili su kretanje vozila koje koristi te opservirali mjesta gdje su ta vozila parkirana, u koju svrhu su nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom.

Također je I.okr. iznajmio stan u zgradi u Splitu u kojoj taj muškarac koristi stan te je zadužio II. okr. da, nakon što za sada nepoznata osoba nadimka „killer“ koju je angažirao usmrti muškarca, „killera“ preveze u Bosnu i Hercegovinu radi skrivanja i zametanja tragova. Kako bi zastrašili naprijed navedene povezane osobe te znatno oštetili njihovu imovinu, I. okr. je zajedno sa II., III. i IV. okr. u staklene pivske boce stavio šećer i benzin, trake od tkanine i napravio molotovljeve koktele. Potom je angažirao i V. i VI. okr. koji su se s III. i IV. okr. dovezli motociklima do poslovnih prostora u vlasništvu obitelji povezanih osoba gdje su razbili staklene stijenke, ubacili u njih molotovljeve koktele i tako zapalili unutrašnjost prostora te oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji. Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću s time da su prethodno korištenu odjeću i obuću zapalili radi zametanja tragova.

Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr., s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, detaljno razradio plan s II., III. i IV. okr. te potom povezao i VII. okr. u zajedničko djelovanje. Radi realizacije plana su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije, dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će za sad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.

Za realizaciju plana su nabavili kriptirane telefone, a VII. okr. je otputovao u Antwerpen gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati II. okr. te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom - vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati od II. okr. i predavati naručiteljima. Novac dobiven prodajom droge, I., II., III. i VII. okr. su planirali podijeliti tako da svatko od njih zaradi po 50.000 eura po prodanom kilogramu droge. Nakon postignutog i razrađenog plana I., II., III. i VII. okr. su otputovali iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove.

Po dopremanju droge u Hrvatsku, IV. okr. je bio zadužen da po nalogu I. okr. preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita. Također je VII. okr. neovlašteno posjedovao automatski pištolj s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva", objavio je USKOK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije