Agenti FBI-ja stižu u Crnu Goru zbog napada ruskih hakera

0
Radiosarajevo.ba
Agenti FBI-ja stižu u Crnu Goru zbog napada ruskih hakera
Foto: Pexels / Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore u srijedu je objavilo da stručnjaci Saveznog istražnog ureda Sjedinjenih Američkih Država (FBI) za pitanja kibersigurnosti stižu u Crnu Goru kako bi istražili snažni koordinirani napad na Vladu Crne Gore i usluge koje država pruža građanima, piše The Washington Post.

Objava Ministarstva dolazi u trenutku kada se internetskim stranicama Vlade i Ministarstava odbrane, financija te unutrašnjih poslova još uvijek ne može pristupiti.

Crnogorski su dužnosnici rekli da su offline zbog sigurnosnih razloga.

Ministarstvo je reklo da će pomoć koju će FBI pružiti Crnoj Gori dokaz odlične suradnje između te zemlje i SAD-a.

Agencija za nacionalnu sigurnost Crne Gore za prošlosedmični je napad okrivila Rusiju iako svoju optužbu nije poduprla dokazima.

Navedeno je jedino da su spomenute internetske stranice napadnute ucjenjivačkim softverom (ransomware) te da su serveri tih institucija zasuti abnormalno velikom količinom upita na koje nikako nisu mogli odgovoriti (napad uskraćivanjem resursa), podsjeća Jutarnji.

Napad je bio toliko snažan da se struja u zemlji zbog njega morala distribuirati ručno, a ne automatski.

Jedna je kriminalna grupa preuzela dio odgovornosti za napad.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/crna-gora-pod-jakim-cyber-napadima-iza-svega-stoje-ruske-sluzbe/467100

Rusi cyberkriminalci obično djeluju bez znanja Kremlja, ali pod uslovom da ne napadaju "prijateljske zemlje".

Crnogorski su dužnosnici rekli da napadači još uvijek nisu zatražili nikakvu otkupninu te dodali da bi Rusi razlog za napad mogli pronaći u činjenici da je Crna Gora 2017. godine pristupila Sjevernoatlantskom savezu te da je Moskvi zbog invazije na Ukrajinu izrekla sankcije.

Američka ambasada u Podgorici prošle je sedmice u petak izdala upozorenje u kojem je stajalo da bi u Crnoj Gori moglo biti problema s komunalijama, prijevozom i telekomunikacijama.

Mrežni sistemi u Moldaviji, Sloveniji, Bugarskoj i Albaniji također su se nedavno našli na udaru ruskih hakera.

Crnogorski su dužnosnici rekli da su određene usluge koje država pruža građanima još uvijek nedostupne te da će ostati nedostupne dok se ova situacija ne riješi. Napadnuti su, čini se, i crnogorski sistemi za opskrbu vodom.

Rečeno je da podaci građana i kompanija u napadu nisu ugroženi.

Direktor Uprave za informacijsku sigurnost Dušan Polović rekao je da 150 računala u brojnim institucijama zaraženo ransomwareom te da je napad omeo prikupljanje PDV-a.

"Inficirana računala uklonjena su s mreže i forenzičari ih trenutno pregledavaju", rekao je Polović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije