Advent u Zagrebu: Zlatne šibe za Krampusa i Svetog Nikolu

Anadolija
Advent u Zagrebu: Zlatne šibe za Krampusa i Svetog Nikolu
Zlatne šibe sa različitim ukrasnim dodacima ovih je dana moguće naći na svakom kutu Trga bana Jelačića jer se sutra obilježava dan katoličkog sveca Svetog Nikole koji dariva djecu.

Uoči blagdana Svetoga Nikole koji se obilježava sutra i kojemu se posebno vesele djeca jer ih dariva, na zagrebačkim ulicama se prodaju zlatne šibe. Ove šibe dariva Krampus, zločesti pratitelj Svetoga Nikole.  

Advent u Zagrebu prošle godine je proglašen jednim od najbolje organiziranih dočeka Božića u gradovima Europe.

Ove godine zagrebačka ponuda je još veća. Uz tradicionalne kobasice i kuhano vino u bijelim kućicama te jelke pokrivene umjetnim snijegom, Zagrepčani danas najviše kupuje šibe koje će sutra darovati najmlađim ukućanima za Svetog Nikolu.

Sveti Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, pekara, ribara, putnika, studenata, ali i zatvorenika.

Krampus i Nikola u Zagreb, ali ne i u sve dijelove Hrvatske, uvijek dolaze zajedno, s tim da Nikola djecu dariva poklonima, a Krampus im daje zlatne šibe ako su bili zločesti.

Katarina i Danijela dvije su prijateljice iz Zagreba koje već drugu godinu zaredom u centru grada prodaju zlatne šibe koje su same napravile. Šibe su ubrale u šumi pokraj Čučerja, zatim su ih obojale zlatnim sprejom i u celofan uz šibu umotale poneku igračku.

Katarinina baka ih je naučila izrađivati šibe, ali im je pomogla i pribaviti dozvolu za slobodnu prodaju na gradskom trgu.

Cijene šiba se kreću već od 5 kuna (0,7 eura) pa nadalje, a prodavat će se još sutra do podneva kada će u Zagreb stići, najavljeno je, Djed Mraz iz Finske.

Djed Mraz je zapravo Sveti Nikola koji dobiva različita imena i obilježja ovisno o podnebljima.

Advent je vrijeme od četiri sedmice prije Božića u kojem se pale četiri adventske svijeće. Već niz godina u ovom periodu se u Zagrebu oživljava božićna tradicija kroz druženje ljudi na ulicama grada do kasno u noć uz prigodnu prodaju hrane, pića i ukrasa za ovaj period te kroz različite kulturno-umjetničke programe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije