Učenici oboljeli od tuberkuloze

Anadolija
Učenici oboljeli od tuberkuloze
Kod nekoliko učenika novopazarske Gimnazije dijagnostifikovano je oboljenje tuberkuloza (TBC), potvrdili su danas predstavnici škole i Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJNP).

Lokalni zvaničnici najavljuju preventivne mjere, a doktori ističu da nema razloga za paniku jer kakao navode pad imuniteta kod osoba je glavni razlog da se oboli od TBC-a.

 Novi Pazar je endemsko područje i po broju oboljelih, od nekada zvanog "verema", među prvima u Srbiji. U tom gradu najčešće oboljevaju mladi od 15 do 29 godina. Medicinski stručnjaci ističu da je kašalj jedan od glavnih simptoma tuberkuloze i da se ona liječi u roku od dva mjeseca.

Direktor Gimnazije Nermin Dražanin je izjavio da se prvi slučaj oboljelog učenika od tuberkuloze pojavio prije tri sedmice, i da su, nakon obavještenja od strane zdravstvenih ustanova da je nekoliko učenika pod opservacijom, preduzeli mjere i obavjestili roditelje.

"Sve učenike smo uputili na provjeru i preglede, također njihove roditelje i nastavnike koji su bili u kontaktu sa tim učenicima. Tada nije dijagnosticiran niti jedan slučaj, a nakon dvije nedjelje, saopšteno nam je da se javilo još dva slučaja", rekao je Dražanin dodavši da prema zvaničnim podacima u Novom Pazaru godišnje oboli više 50 osoba od tuberkuloze.

Direktor novopazarske Gimnazije nije mogao da potvrdi navode na društvenim mrežama da su učenici oboljeli od TBC-a zbog korišćenja nargila, sve popularnijih u regionu kod mlađe populacije.

Predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara, ZZJNP-a i škole, naglašava Dražanin, su preduzeli mjere radi prevencije i suzbijanja te bolesti pa će se tokom ljetnjegg raspusta sprovesti provjera vakcinalnog statusa učenika, sanitarno čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje učionica.

"Kako bi u novu školsku godinu ušli za dozu bezbjedniji izvršićemo preglede djece, roditelja i zaposlenih u školi. Nadam se da će to biti u dobroj mjeri suzbijeno", poručio je Dražanin.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJNP) Šefadil Spahić, je rekao da se svake godine, u periodu od 2003. do 2007., registruje od 50 do 56 novooboljelih, a da je taj broj u narednim godinama bio u padu, pa je godišnje bilo registrovano između 48 i 49 pozitivnih na TBC.

Spahić posebno naglašava da se Novi Pazar razlikuje od Srbije i svijeta po tome što su novooboljeli mladi ljudi. Što se tiče učenika Gimnazije, dva slučaja su karakteristična.

"Dva učenika su hospitalizovana i liječe se na Grudnom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru, dva slučaja su abacilarni, jedna učenica se liječi kući, a još jedan učenik se nalazi u Kragujevcu pod opservacijom, da se radi o oboljenju. Za nas kao Zavod za javno zdravlje nije ništa strašno, četiri oboljela za dva mjeseca, s obzirom da imamo na mjesečnom nivou četiri i pet slučajeva", izjavio je Spahić za Anadolu Agency (AA).

On je konstatovao da je zanimljivo što se slučaj javio u jednom odjeljenju i jednoj školi te da ekipe rade na rasvjetljavanju slučaja, pronalaženju puteva širenja, kao i da su preduzeli sve neophodne mjere.

Zavod za javno zdravlje, kao i bolnica u Novom Pazaru, naglašava Spahić, nema dovoljno kapaciteta da tokom ljeta pregleda oko 1.800 osoba, učenika i osoblja Gimnazije, kao i njihove kontakte, te je iz tih razloga zatražena pomoć od Zavoda za javno zdravlje Srbije Batut.

"U Novom Pazaru je starosna kategorija između 15 i 29 godina najugroženija i oni čine preko 60 posto od ukupnog broja oboljelih. Izvor zaraze je oboljela osoba. Infekcija se prenosi kapljičnim putem i dovoljan je kontakt tri bacila da bi se izazvalo oboljenje. Samo deset posto onih koji dođu u kontakt sa mikrobakterijom tuberkuloze oboli. Plućni oblik TBC-a se javi najčešće kod mladih osoba. Virulencija i otpornost organizma su dva odlučujuća faktora, da li će doći do razvoja ovog oboljenja ili neće", pojasnio je specijalista epidemiologije dr. Spahić.

Zamor, stresne situacije, kao kod učenika na kraju školske godine, su primjer za to.

Prvi znak tuberkuloze je uporan kašalj, tokom noćnih sati povišena temperatura 37-38 stepeni, malaksalost, gubitak apetita i težine. Kašalj kod obolelih od TBC-a postaje produktivniji sve do trenutka kada dođe do iskašljavanja krvi.

Spahić poručuje da svi oni koji posumnjaju u ovu bolest treba da se jave ljekaru, jer, podvlači, to nije karantinska već bolest savremenog čovjeka.

Tuberkuloza je sve do sredine 19. vijeka bila najopasnija bolest i uzrok velikog broja umrlih u svijetu. Njemački bakteriolog Robert Koch je 1882. otkrio uzroke tuberkuloze, a antibiotik je otkriven 1946. godine.

U Srbiji je zakonska obaveza da se djeci daje BCG vakcina, tako da većina beba već u porodilištu dobije tu vakcinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije