Profil političarke u BiH (INFOGRAFIKA)

Radiosarajevo.ba
Profil političarke u BiH (INFOGRAFIKA)

Prosječna kandidatkinja na općim izborima 2014. godine ima 38 godina, udata je i ima dvoje djece, završila je dodiplomski studij. Na prošlim općim izborima je bila kandidirana za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, dok je na ovim izborima kandidatkinja ispred svoje političke partije za skupštinu kantona. Nalazi se na 6. mjestu na kandidatskoj listi. Do sada nije bila imenovana na neku funkciju ispred svoje političke partije.

Ovo je samo mali dio izvještaja o ženama političarkama koje su kandidirale na upravo završenim izborima u BiH. 

Prva u nizu infografika posvećenih ženama u politici donosi podatke o zastupljenosti žena na listama za državni Parlament.

Infografiku pronađite na ovom linku, ili kliknite na sliku za otvaranje.

  

Stranke koje su imale najveći procenat žena na svojim listama za državni Parlament su Laburisti, Naša stranka i PDP NDP, a samo je sedam stranaka kandidiralo ženu kao nositeljicu neke od listi. 

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Cure započeli su objavljivanje opsežnog izvještaja o praćenju općih izbora 2014, koji će se fokusirati na političku participaciju žena u BiH. Infografika u produkciji portala Radiosarajevo.ba bazirana je na pomenutim izvještajima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije