Poplave izazvane uraganom Ida u El Salvadoru usmrtile najmanje 54 osobe

Radiosarajevo.ba
Poplave izazvane uraganom Ida u El Salvadoru usmrtile najmanje 54 osobe
U pet regija El Salvadora je zbog poplava u kojima je poginulo najmanje 54 osobe proglašeno izvanredno stanje. Spasitelji i dalje tragaju za nestalim osobama pa se očekuje da bi broj mrtvih mogao još rasti, kazao je lokalnim novinarima ministar unutarnjih poslova Humberto Centeno.

Podsjećamo, prije tri dana je El Salvador pogodio snažan uragan Ida, a poplave su direktna posljedica jakih kiša. U međuvremenu se jugom SAD-a opet proširio strah od uragana koji bi, prema nekim prognozama, ponovo mogao pogoditi i New Orleans.

Ida je, nakon što je poharala El Salvador, oslabila i prešla u tropsku oluju, ali nedugo zatim se opet pojačala i postala uragan prve kategorije. Zbog Ide je već evakuirano nekoliko tisuća ljudi u Nikaragvi, a očekuje se kako će se razornost ovog uragana još pojačati i kako će uskoro doći do druge kategorije. Najjači uragan može biti i do pete kategorije, a uragan Katrina koji je gotovo sasvim uništio New Orleans bio je treće kategorije.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije