Evo koliko često mladoženje u BiH uzimaju ženino prezime

0
Radiosarajevo.ba
Evo koliko često mladoženje u BiH uzimaju ženino prezime
Foto: Pexels / Ilustracija

U svijetu gdje se podrazumijeva da žene uzimaju prezime muža, ima, međutim, i drugačijih primjera.

O tome najbolje svjedoči podatak Republičkog zavoda za statistiku RS da su tokom prošle godine, prilikom sklapanja braka, dvadeset trojica mladoženja uzela prezime žene, dok su trojica mladoženja na svoje dodali ženino prezime.

Naravno da nije bitno ko čije prezime uzme, sve dok između supružnika postoji ljubav i poštovanje. Međutim, nameće se pitanje da li su muževi prezime svojih nevjesta uzeli isključivo iz ljubavi i poštovanja ili, možda, nekih drugih razloga. Naravno da gotovo svi parovi u brak ulaze iz ljubavi, ali je uzimanje prezimena ljepše polovine, možda, pokazatelj da se već na samom početku njihovog zajedničkog života vidi ko će biti gazda u kući, piše Srpska.info.

Ukrajinka, zbog koje je Britanac ostavio ženu: "Možda ću se morati vratiti u svoju zemlju"

Ukrajinka, zbog koje je Britanac ostavio ženu: "Možda ću se morati vratiti u svoju zemlju"

Najveći broj brakova u prošloj godini sklopljen je u avgustu, njih 818. Kad je riječ o starosti supružnika, ona je prilikom zasnivanja braka za mladoženju u prosjeku iznosila 32,3, a za nevjestu 29,2 godine.

Tokom 2021. godine, u RS je razvedeno 1.017 brakova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije