Nulti ekonomski rast eurozone, slabi i rezultati Njemačke

Radiosarajevo.ba
Nulti ekonomski rast eurozone, slabi i rezultati Njemačke

Privredni rast eurozone mirovao je u drugom kvartalu, a na slab rezultat najviše su utjecale dvije najveće ekonomije, Njemačka i Francuska, pokazuje statistika, javlja Tanjug.

Evropski zavod za statistiku navodi da je 18-člana eurozona u tri mjeseca zaključno s junom evidentirala nulti privredni rast, podbacivši u odnosu na očekivanja analitičara, koji su očekivali rast od 0,2 posto, javlja agencija France-Presse.

Ekonomski rast 28-člane Evropske unije je istovremeno iznosio 0,2 posto. Neočekivano slab rezultat zabilježen je prije svega zbog iznenađujućeg pada bruto domaćeg proizvoda Njemačke, tradicionalno pokretačkog motora evropske privrede, i stagnacije rasta ionako slabe francuske ekonomije.

Italija je zabilježila pad BDP-a od 0,2 posto, a Španija rast od 0,6 posto. Analitičari su ranije prognozirali ubrzanje rasta do kraja godine, međutim, sada navode da su te prognoze ugrožene geopolitičkim tenzijama u Ukrajini.

"Rast BDP-a eurozone će u 2014. po svoj prilici biti ispod jedan posto", navodi analitičar ING banke Peter Vanden.

Najsnažniji privredni rast evidentirale su Letonija (jedan posto) i Mađarska (0,8 posto). Velika Britanija, koja nije članica monetarne unije, također je evidentirala rast BDP-a od 0,8 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije