Njemačka: Pristalice i protivnici PEGIDA-e održali paralelne proteste u Dresdenu

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Pristalice i protivnici PEGIDA-e održali paralelne proteste u Dresdenu

U njemačkom Dresdenu sinoć su održani paralelni protestni skupovi radikalnog Pokreta evropskih patriota protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) i njemu suprotstavljene grupe, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijska uprava u Dresdenu je saopćila da su pristalice PEGIDA-e okupile na Pozorišnom trgu, na koji su se i vratili nakon protestne šetnje gradom, dok je grupa protivnika tog radikalnog pokreta protestirala na platou Postplatza.

U saopćenju se navodi da su demonstranti iz reda PEGIDA-e tokom protestne šetnje u centru Dresdena zapalili 11 parkiranih vozila.

Studentska organizacija Durchgezaehit je saopćila da je na skupu PEGIDA-e bilo između tri i četiri hiljade demonstranata, dok se na suprotstavljenom skupu okupilo oko 300 ljudi.

Uporedo s tim, u gradu Neubrandenburg su također, održane demonstracije PEGIDA-ine sestrinske organizacije MVGIDA, a skupu se obratio i Udo Pastors, šef zastupnika radikalno desničarske Nacionaldemokratske partije (NPD) u parlamentu pokrajine Mevklenburg Vorpommem.

Pokret PEGIDA već 15 mjeseci redovno održava proteste u Dresdenu, a oni su u večini slučajeva održavani ponedjeljkom navečer. Po uzoru na antiislamsku i antimigrantsku težnju tog pokreta, u brojnim gradovima Njemačke i šire su također osnovane grupe koje šire mržnju prema strancima, a primjeri su BAERGIDA u Berlinu, KOEGIDA u Kelnu, BAGIDA u Minhenu i LAGIDA u Leipzigu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije