Nastavljeno razmatranje prijedloga za izmjene izbornog zakona BiH

Radiosarajevo.ba
Nastavljeno razmatranje prijedloga za izmjene izbornog zakona BiH
Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka nastavila je danas razmatranje prijedloga za izmjene Izbornog zakona BiH.

„Danas smo nastavili raspravu o svim onim pitanjima koja se ne tiču promjene Ustava i nisu neka značajna politička pitanja koja mijenjaju političku koncepciju, a koja smo ostavili za kraj, gdje ćemo jednu širu raspravu voditi u srijedu popodne“, kazao je Feni predsjedavajući Interresorne radne grupe Branko Petrić.

Pribavit ćemo, dodao je, kompetentne sagovornike, predlagače određenih pitanja koja mogu biti značajna za promjenu, da kažem, političke scene u BiH, a to su cenzus, otvorene ili zatvorene liste, metode izračunavanja dodjele mandata, izborne jedinice, zaštita izbornog prava itd.

„To je ostavljeno za srijedu popodne, a svelo se na nekih pet pitanja. Prije toga ćemo nastaviti raspravu o preostalom dijelu koji danas nismo završili o nekim tehničkim i pitanjima koja se tiču unapređenja izbornog procesa“, kazao je Petrić.

Dodao je da su politička pitanja posebno apostorfirana te da ima i suprotnih prijedloga raznih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

„Njih smo sveli na najmanji mogući broj i to će se na kraju riješiti“, kazao je Petrić, dodajući da je realno očekivati da do kraja januara bude pripremljen prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije