Najslabija prodaja automobila u Evropi u 20 godina

Radiosarajevo.ba
Najslabija prodaja automobila u Evropi u 20 godina

Prema rezultatima istraživanja Asocijacije evropskih proizvođača automobila, prodaja automobila u Evropi u maju 2013. zbog duboke ekonomske krize pala je na najniži nivo u posljednjih 20 godina.

Prema navedenom istraživanju, prodaja putničkih vozila u maju je smanjena za 5,9 posto, na 1,04 miliona vozila, što je najniži nivo od maja 1993, kada je mjesečna prodaja iznosila ispod milion vozila. Također, tokom prvih pet mjeseci 2013. godine prodaja automobila je smanjena za 6,8 posto te iznosila oko 5,07 miliona automobila.

Tako je prodaja vozila u Njemačkoj u maju zabilježila pad za čak 9,9 posto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. U Italiji je prodaja novih automobila opala za osam posto, a u Španiji za 2,6 posto.

Prema navedenom istraživanju, jedina zemlja u kojoj je prodaja vozila porasla u toku maja je Velika Britanija, za 11 posto.

S druge strane, japanski proizvođač automobila Toyota nalazi se na prvom mjestu u svijetu po broju prodatih vozila, ispred američkog General Motorsa i njemačkog Volkswagena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije