Mujkić i Lavić: Doživotnom presudom Mladiću minimum pravičnosti zadovoljen

Fena
Mujkić i Lavić: Doživotnom presudom Mladiću minimum pravičnosti zadovoljen
Univerzitetski profesori Asim Mujkić i Senadin Lavić smatraju da je postignut minimum pravde izrečenom presudom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

"Presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću postignut je minimum pravičnosti, ali teško je govoriti o tome da će takva presuda uistinu donijeti mir, spokoj i osjećaj pravde za nevine žrtve, ali i građane BiH kojima su životi obilježeni djelovanjima tog čovjeka", kazao je Mujkić u izjavi za Fenu.

I Senadin Lavić također smatra da "presuda ne može biti satisfakcija za ljude koji su oštećeni napadima vojske Jugoslavije i vojske Republike Srpske, ali u pravnom kontekstu znači da se može sankcionirati svako zlo i kršenje ljudskih prava".

"Za BiH ovo znači korak naprijed, jer se ostvaruje princip zakona i odgovornosti za počinjena nedjela. Zločini koji su tokom agresije na BiH počinjeni moraju biti sankcionirani, a različito mora biti sankcionirano i njihovo djelo, entitet RS-a koji je na terotoriji BiH, a koji je 2007. godine proglašen genocidnom tvorevinom od Haškog tribunala", naglasio je Lavić.

Haški tribunal je danas donio prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije