Malta će ipak sačekati sa prodajom državljanstva

Radiosarajevo.ba
Malta će ipak sačekati sa prodajom državljanstva

Premijer Malte Joseph Muscat odgodio je primjenu zakona o prodaji državljanstva dok vlada i opozicija ne usaglase uslove, javlja Srna.

Parlament Malte je 12. novembra odobrio prodaju državljanstva za 650.000 eura i to je jedina zemlja EU koja ima takav propis. Premijer je tada rekao da bi taj plan zemlji trebalo da donese prihode i privuče potencijalne ulagače.

Malta prodaje državljanstvo za 650.000 eura

Analitičari su ovu mjeru ocijenili kao kontroverznu, jer se time praktično omogućava ljudima da kupe ulaz u EU, podsjeća AP.

Ako sporazum ne bude postignut, premijer će, vjerovatno, tražiti referendum.

Predsjednik George Abela potpisao je novi zakon u petak, 15. novembra, ali on neće stupiti na snagu do objavljivanja u Službenom glasniku zemlje. Opoziciona Nacionalistička partija usprotivila se zakonu o prodaji državljanstva za 650.000 eura i najavila da će ga ukinuti ukoliko dođe na vlast.

Vlada je poručila da će kandidati biti pažljivo provjeravani i da oni, koji imaju veze s kriminalom, neće biti prihvaćeni, kao i da će njihova imena biti javno objavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije