Zona Zagovaranja: Projekt u kojem učestvuju mladi iz devet gradova

Radiosarajevo.ba
Zona Zagovaranja: Projekt u kojem učestvuju mladi iz devet gradova
/ Foto: ONAuBiH
Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo, uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, realizira projekat pod nazivom Zona Zagovaranja, koji za cilj ima obuku i razvijanje zagovaračkih vještina.

U projektu učestvuje 28 mladih osoba iz devet bh. gradova (Sarajevo, Istočno Sarajevo, Zenica, Vitez, Mostar, Konjic, Banja Luka, Srebrenik, Tuzla), a svrha je razvoj zagovaračkih kampanja u općinama iz kojih dolaze, monitoringa izbornog procesa i rezultata, te izrade Priručnika o zagovaranju na samom kraju implementacije projekta.

Kroz šest dana obuke u Vitezu mladi su imali šansu raditi s vršnjačkim edukatorima, te razvijati vještine zagovaranja, prepoznavanja problema, pripreme i planiranja zagovaračkih kampanja, te učiti o strukturi vlasti u BiH.

"Mladi ljudi koji su proveli šest dana na edukativnom treningu, pored prilike da se međusobno upoznaju, razmijenili su svoja iskustva i uvjerena sam da će učiniti velike stvari za svoje zajednice. Zajedno smo identifikovali probleme s kojim se mladi suočavaju, a 2. septembra organizovat će se ulične akcije kao prvi korak u njihovom procesu zagovaranja", rekla je Azra Džaferbegović koordinatorica ovog projekta.

U narednih mjesec dana očekuju nas kreativne ulične akcije u ovih devet gradova, te okrugli stolovi sa kandidatima i kandidatkinjama za Lokalne izbore 2016, s ciljem zagovaranja rješenja problema mladih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije