"Život je u pitanju": I ove godine u Sarajevu besplatni preventivni pregledi za građane!

0
Radiosarajevo.ba
"Život je u pitanju": I ove godine u Sarajevu besplatni preventivni pregledi za građane!
Foto: Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica / Akcija preventivnih pregleda kože

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pokrenulo je novu akciju, te uputilo poziv građanima: "Prijavite se, jer preventivni pregledi spašavaju život!".

"I ove godine život je u pitanju“ je nova akcija Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za sve osobe koje imaju prebivalište u ovom Kantonu.

U okviru ovogodišnje akcije osigurano je 6.117 pregleda kroz javni poziv na kojem su se zdravstvene ustanove borile najnižom cijenom, pa je planirani broj od 4.286 pregleda povećan za 1.831 pregled. Troškove pregleda u potpunosti snosi Ministarstvo zdravstva KS.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Pa se tako moguće prijaviti za preventivni pregled raka grlića maternice koji uključuje uslugu PAPA testa + HPV genotipizacija, preventivni pregled raka debelog crijeva koji uključuje uslugu imunohemijskog testa na okultno krvarenje, preventivni pregled raka dojke (mamografija) te pregled kože za prevenciju melanoma, koji uključuje uslugu digitalne dermatoskopije.

Prijaviti se možete NA OVOM LINKU, ako ispunjavate sljedeće uvjete za pregled:

  • Grlić maternice: žene od 25 do 65 godina
  • Debelo crijevo: žene i muškarci od 50 do 75 godina
  • Rak dojke: žene od 40 do 65 godina
  • Melanom: nema ograničenja
Kampanja i ove godine
Foto: Ministarstvo zdravstva KS: Kampanja i ove godine

Nakon što se registrujete, dobit ćete povratni email da ste uspješno registrovani, nakon čega će vas pozvati iz klinike i obavijestiti o mjestu i vremenu pregleda.

U prethodnoj godini, zahvaljujući preventivnim pregledima čak 6.000 pacijenata je upućeno na redovnu kontrolu, oko 700 je upućeno na dalju dijagnostiku zbog sumnjivog nalaza, dok je kod oko 40 sugrađana definitivno potvrđena bolest u ranom stadiju.

VAŽNA NAPOMENA: S jednim matičnim brojem se možete prijaviti na više različitih pregleda, ali samo jednom za određeni pregled bez obzira da li se prijavljujete u više klinika. Na primjer, ako se prijavite za preventivni pregled Melanoma u jednoj klinici, nećete biti u mogućnosti da se ponovo prijavite za isti pregled u drugoj klinici, ali možete se registrovati za neki drugi preventivni pregled (debelo crijevo, dojka ili grlić maternice).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije